Bouwstart fabriek voor vloeibare kunstmest van Tessenderlo Kerley

12 december 2022|Nieuws

De business unit van Tessenderlo Group, Tessenderlo Kerley International, hield vandaag een groundbreaking ceremonie om de bouw te starten van haar nieuwe fabriek voor vloeibare meststoffen op de Chemelot site in Geleen, Nederland. Tessenderlo Kerley International - dat vloeibare, oplosbare en vaste plantenvoeding met toegevoegde waarde levert om telers te ondersteunen bij het realiseren van een efficiënte en duurzame landbouw - bouwt een productiefabriek voor Thio-Sul® (ammoniumthiosulfaat/ATS), dat zal worden gebruikt als meststof voor gewassen op grote schaal en voor de boomkwekerij en groenteteelt. De fabriek zal naar verwachting medio 2024 operationeel zijn en werk bieden aan ongeveer 20 mensen.

"Met de nieuwe fabriek in Geleen, die onze tweede Thio-Sul®-fabriek in Europa wordt, breiden we onze lokale aanwezigheid op de markt voor vloeibare meststoffen voor precisielandbouw verder uit. De vestiging in Geleen zal inspelen op de groeiende vraag naar vloeibare meststoffen vanuit de Europese markt. Deze meststoffen vullen zwavelvoedingsstoffen aan en beperken stikstofverliezen", legt Geert Gyselinck uit, Executive Vice President van Tessenderlo Kerley International. In september 2017 lanceerde Tessenderlo Kerley International zijn eerste Europese fabriek voor de productie van Thio-Sul® in Rouen (Frankrijk).

Samen met Tessenderlo Kerley Fleuren, een tankopslag- en overslagbedrijf voor vloeibare producten gevestigd in de haven van Cuijk (Nederland) dat in de eerste helft van 2022 door Tessenderlo Group werd overgenomen, zal de nieuwe fabriek de positie van Tessenderlo Kerley International op de West-Europese markt voor vloeibare meststoffen verder versterken en haar duurzaamheidsdoelstellingen ondersteunen door vloeibare meststoffen dichter bij haar klanten te brengen.

Loek Radix, Executive Director Chemelot, gaf het volgende commentaar op deze mijlpaal: "Met Tessenderlo-Kerley hebben we er weer een kunstmestwereldspeler bij die de bestaande productie op Chemelot uitbreidt en aanvult. De nieuwe fabriek voor vloeibare kunstmest is een prachtig voorbeeld van de uitbreiding van de ammoniakwaardeketen op Chemelot. Door gebruik te maken van de op Chemelot geproduceerde ammoniak is er een positief effect op veiligheid, duurzaamheid en concurrentievermogen en dat past goed binnen de Chemelot strategie 2050."

Wethouder Yvonne Salvino-Meijer (economie, Sittard-Geleen): “Het is een goede zaak dat een gerenommeerd bedrijf als Tessenderlo Kerley heeft gekozen voor de Chemelot-site. Dat toont aan dat vernieuwing en met name duurzaamheid en circulariteit van belang zijn voor sites zoals Chemelot en op die manier ook bijdragen aan de toekomst van de mensen hier in onze gemeente en in onze regio.”

De engineering en bouw van de fabriek worden uitgevoerd door LGI (Le Gaz Intégral), die ook de eerste Thio-Sul®-fabriek in Rouen (Frankrijk) heeft gebouwd.

Bouwstart fabriek voor vloeibare kunstmest van Tessenderlo Kerley