AnQore produceert als eerste gecertificeerd duurzaam acrylonitril

24 september 2019|Nieuws

AnQore introduceert het merk Econitrile. Onder dit merk produceert en levert AnQore gecertificeerde, duurzame acrylonitril. Met een beduidend lagere impact op het milieu vormt dit product een belangrijke eerste stap naar een veel duurzamere waardeketen.

Zoals aangegeven in bovenstaan schema, wordt Econitrile gemaakt van niet-fossiele grondstoffen. Het is de eerste duurzame, op grote schaal geproduceerde acrylonitril ter wereld, gebaseerd op ISCC + -certificering en massabalansberekening.

Met Econitrile kunnen klanten van AnQore hun materialen, variërend van ABS, koolstofvezel, acrylamide, acrylvezel, polyolen, speciale harsen en nitrilrubbers tot speciale hulpstoffen en farmaceutische producten, op een veel duurzamere manier gaan produceren.

Uit een recente Life Cycle Assessment-studie, uitgevoerd door AnQore in samenwerking met de Universiteit van Maastricht, blijkt dat Econitrile een 60% lagere CO2-voetafdruk heeft in vergelijking met AnQore acrylonitril.

Die veel lagere milieubelasting van Econitrile wordt mogelijk gemaakt door de veel lagere voetafdruk van de duurzame grondstoffen en de inherente energie die wordt gegenereerd in het productieproces.

Econitrile wordt geproduceerd in de AnQore-fabriek op het Chemelot terrein in Geleen.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van de bestaande fabriek, mensen en processen. Om die reden wijken de producteigenschappen niet af van het hoogwaardige acrylonitril dat AnQore al decennia lang produceert en levert.

Het duurzame karakter van Econitrile komt voort uit het feit dat innovatieve leveranciers AnQore voorzien van de belangrijkste grondstoffen propeen en ammoniak uit duurzame bronnen. Net als AnQore zijn beide leveranciers, SABIC en OCI-Nitrogen beiden gevestigd op het Chemelot terrein en  ISCC + gecertificeerd.

Ze garanderen het duurzame karakter van deze chemicaliën door duurzame grondstoffen, zoals bio-nafta en biogas, te gebruiken voor de productie van ammoniak en propeen. Dit in overeenstemming met de ISCC + -richtlijnen.

Pieter Boon, CEO van AnQore: “We zijn er trots op de eerste acrylonitrilproducent te zijn die duurzame acrylonitril aanbiedt onder ons merk Econitrile. Hoewel de beschikbaarheid van duurzame grondstoffen voorlopig beperkt is, bieden we onze klanten de mogelijkheid om een begin te maken  om te komen tot een duurzamere chemische industrie, hun productportfolio te verbeteren en tegelijkertijd hun impact op het milieu te verminderen.”

Kees Aartsen, Director Europe Cracker Business bij SABIC, verklaart: “We zijn verheugd onze samenwerking met AnQore te kunnen uitbreiden doordat AnQore onze duurzame materialen omarmt en het productaanbod verder brengt in de waardeketen. We blijven innoveren om duurzamere en milieuvriendelijkere oplossingen te leveren - zoals chemische recycling - om zo de circulaire economie te ondersteunen ”.

Robert Claasen, directeur Chemelot, licht toe: “We zijn trots dat AnQore en SABIC, beide gevestigd op de Chemelot-site, hun samenwerking uitbreiden en de inspanningen bundelen om een ​​veel duurzamer product toe te voegen aan hun portfolio. Deze duurzame acrylonitril past perfect in de ambitie van Chemelot om de meest duurzame, meest veilige en meest concurrerende chemie-site in Europa worden. "