Woonkamer

Ook in jouw woonkamer heb jij producten staan, hangen, liggen die gemaakt zijn van onze grondstoffen.

Wil jij weten welke producten in jouw woonkamer van onze grondstoffen zijn gemaakt?

Het zijn er teveel om op te noemen. Vier producten die iedereen wel in zijn woonkamer heeft hebben we uitgelicht. Klik op één van de vier plusjes in de foto. In de pop-up vertellen wij over onze grondstoffen en materialen die erin zitten en hun eigenschappen.

Laat je verwonderen!

Ontdek hier de andere thema's van ons kwartetspel.

Woonkamer
Het laminaat in deze woonkamer is gemaakt van onze grondstof melamine.

Melaminekunststof is sterk, hard, licht en bestand tegen krassen.
In het tapijt zitten onze grondstoffen caprolactam, polypropeen (PP) en/of butadieen.

Van caprolactam wordt nylon 6 gemaakt; dit materiaal is licht van gewicht, sterk en slijtvast. PP kan een stootje verdragen en is licht van gewicht. Butadieen wordt gebruikt om nitrilbutadieenrubber (NBR) te maken; NBR is een elastomeer, heeft een behoorlijke sterkte en elasticiteit.
Ook in de tv zijn onze grondstoffen en materialen verwerkt. Polypropeen (PP), een materiaal met een relatief hoog temperatuurbereik en licht van gewicht. Polyetheen (HDPE), een schokbestendige en flexibele kunststof. Polyvinylchloride (PVC) isoleert elektriciteit goed en is van zich zelf vlamvertragend. Acrylonitril en Butadieen worden als grondstoffen gebruikt om Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS) te maken; ABS is een vormvast materiaal, heeft weinig neiging tot krimp en is slagvast.

Wist je ook dat PP en HDPE relatief makkelijk te recyclen zijn?
In de meeste gordijnen zitten onze grondstoffen caprolactam, polypropeen (PP) en/of acrylonitril.

Van caprolactam wordt nylon 6 gemaakt; dit materiaal is licht van gewicht, sterk en kreukt niet. PP kan een stootje verdragen en is ook licht van gewicht; van acrylonitril worden acrylvezels gemaakt die een textuur geven die lijkt op wol.