Vrije tijd

Er zijn een heleboel dingen die je kunt doen in je vrije tijd, zoals buiten sporten, lezen, tv-kijken, gamen, knutselen, tekenen of lekker chillen met je vrienden.

In veel van de spullen die jij in je vrije tijd gebruikt zijn onze grondstoffen verwerkt. Wil jij weten welke? 

Het zijn er teveel om op te noemen. Vier producten die iedereen wel in zijn huis heeft, hebben we uitgelicht. Klik op één van de vier plusjes in de foto. In de pop-up vertellen wij over onze grondstoffen en materialen die erin zitten en hun eigenschappen.

Laat je verwonderen!

Ontdek hier de andere thema's van ons kwartetspel.

Vrije tijd
Legoblokken wie kent ze niet? Ook jij zult er wel eens mee gespeeld hebben. Maar wist je ook dat LEGO gemaakt is van grondstoffen afkomstig van Chemelot?

LEGO bestaat uit de kunststof Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS). Acrylonitril en Butadieen worden op Chemelot geproduceerd. ABS is vormvast, heeft vaak een zeer hoge glans, heeft weinig neiging tot krimp en is slagvast. ABS is daardoor perfect voor kinderspeelgoed.
Speel jij wel eens een online game met jouw vrienden? Dan is de kans groot dat jouw spelcomputer gemaakt is van de kunststoffen Polyetheen (HDPE) of Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS).

HDPE is taai, vochtafstotend en slagvast en heeft een uitstekende elektrische isolatie. ABS is vormvast, heeft vaak een zeer hoge glans en kan tegen een stootje.

HDPE en twee grondstoffen voor ABS worden gemaakt op Chemelot en zijn perfect voor de behuizing van jouw spelcomputer.
Ook in een iPhone zit materiaal afkomstig van Chemelot verwerkt. Je zult je wel afvragen welke materiaal dat is...

In een iPhone zit Stanyl. Stanyl kan extreem hoge temperaturen verdragen, heeft ook een zeer goede dimensie stabiliteit en wordt daarom gebruikt voor hele kleine plastic onderdelen in elektronica.

Een uniek product dat alleen hier in Geleen wordt geproduceerd.
De meeste meisjes en vrouwen hebben in hun jeugd wekelijks avonturen beleefd met hun Barbiepop.

Deze beroemde pop is gemaakt van kunststoffen afkomstig van Chemelot:
- Polypropyleen (PP) kan een stootje verdragen, kan eindeloos scharnieren zonder dat het breekt en is licht van gewicht.
- Polyvinylchloride (PVC) is vormvast met een glad en strak oppervlak.
- Acrylonitril Butadieen Styreen (ABS) is vormvast, heeft een zeer hoge glans en kan tegen een stootje.
- Polyethyleen (PE) is een thermoplast, vrij zacht en is te herkennen aan het wasachtige gevoel dat het heeft als er overheen gewreven wordt. PE is de meest gebruikte kunststof ter wereld.