Vervoer

Reis je regelmatig met de auto of het vliegtuig?

Ook in je auto waarmee je naar het werk rijdt en in het vliegtuig die jou en je familie naar jullie vakantiebestemming brengt zijn de grondstoffen van Chemelot verwerkt.

Twee vervoersmiddelen die iedereen wel kent, hebben we uitgelicht. Klik op één van de vier plusjes in de foto. In de pop-up vertellen wij over onze grondstoffen en materialen die erin zitten en hun eigenschappen.

Laat je verwonderen!

Ontdek hier de andere thema's van ons kwartetspel.

Vervoer
Autobanden zijn veelal gemaakt van Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer (EPDM). EPDM is één van de materialen die op Chemelot gemaakt worden.

EPDM is een elastisch synthetisch rubber; is UV-bestendig, trotseert hoge en lage temperaturen, duurzaam en milieuvriendelijk. EPDM is goed bestand tegen veroudering, weersomstandigheden, oliën, vetten en smeermiddelen. Het rubber behoudt lang zijn originele kleur, is rekbaar en goed te vormen.

Perfect voor autobanden die weer en wind moeten trotseren.
Ook in dashboarden van auto's zijn onze grondstoffen verwerkt. Welke? Dat lees je hieronder.
• Polymeren kunnen zowel elastisch, flexibel, hard, zacht, vast of vloeibaar zijn.
• Polyvinylchloride (PVC )is vormvast met een glad en strak oppervlak.
• Van caprolactam wordt nylon 6 gemaakt; deze is licht van gewicht en sterk.
• Polypropyleen (PP) is duurzaam, kan een stootje verdragen en is licht van gewicht.
• Polyvinylbutyral (PVB) is flexibel, uv-en waterbestendig en hecht goed aan glas. PVB folie wordt als transparante tussenlaag toegepast in autoruiten en panoramadaken voor de veiligheid van de inzittenden. Deze folie is milieuvriendelijk, geluiddempend en beschermt tegen uv-straling. Ook kan de folie pigmenten bevatten die het mogelijk maken dat informatie van het dashboard geprojecteerd worden op de voorruit.
Wist jij dat cockpitdeuren gemaakt zijn van de sterkste grondstof die op Chemelot is ontwikkeld?

Dyneema is sterker dan staal, licht van gewicht en flexibel. De perfecte bescherming van piloten tegen ongewenste bezoekers, zodat zij zich volledig kunnen concentreren op het veilig landen van hun vliegtuig.

Dyneema wordt gemaakt uit ultra lange polyetheen moleculen die op Chemelot worden geproduceerd.
Een vliegtuig-straalmotor zorgt ervoor dat een vliegtuig hoger en sneller kan vliegen. Ook in vliegtuigmotoren zitten onze materialen, zoals Stanyl.

Stanyl kan extreem hoge temperaturen verdragen, heeft ook een zeer goede dimensie stabiliteit en wordt daarom gebruikt voor hele kleine plastic onderdelen in elektronica.

Een uniek product dat alleen hier in Geleen wordt geproduceerd.