Veiligheid

Veiligheid is het allerbelangrijkste op Chemelot. Daarom stellen we hoge eisen aan veilig werken en onze productieprocessen.

Want we willen veilig kunnen werken, natuurlijk ook weer gezond thuiskomen en veilig wonen in de regio rondom Chemelot. Wil jij weten in welke veiligheidsproducten onze grondstoffen zijn verwerkt? 

Vier producten die iedereen wel kent, hebben we uitgelicht. Klik op één van de vier plusjes in de foto. In de pop-up vertellen wij over onze grondstoffen en materialen die erin zitten en hun eigenschappen.

Laat je verwonderen!

Ontdek hier de andere thema's van ons kwartetspel.

Veiligheid
Of je nou met jouw rubberboot, kano of jetski het water op gaat, of liever zeilt of surft. Een reddingsvest zorgt ervoor dat je blijft drijven, draait je op je rug en houdt je mond vrij van water.

Reddingsvesten zijn gemaakt van een polyethyleenschuimvulling omhuld met een kunststoflaag van polyethyleen (LDPE); beide materialen worden op Chemelot gemaakt. De kunststoflaag zorgt ervoor dat een reddingsvest waterdicht is en de schuimvulling zorgt ervoor dat je blijft drijven.
De kogelwerende vesten die politie en leger beschermen tegen kogels, messen en ander wapentuig zijn gemaakt van het materiaal Dyneema dat ontwikkeld werd op Chemelot. Het wordt gemaakt uit een speciaal soort polyetheen dat uit ultra lange moleculen bestaat.

Dyneema is sterker dan staal, licht van gewicht, comfortabel en flexibel.
In veel brandblussers wordt kooldioxide (CO2) gebruikt, gemaakt op Chemelot.

De CO2-brandblusser is zeer geschikt voor het blussen van branden van elektrische apparatuur/installaties en ook voor het blussen van brandbare vloeistofbranden.
Veiligheidshelmen beschermen tegen stoten en vallende voorwerpen. Een veiligheidshelm bestaat uit een kunststof helmschaal met een schokabsorberend binnenwerk.

De helmschaal is veelal gemaakt van polyethyleen (HDPE), dit materiaal wordt geproduceerd op Chemelot.