Vakantie

Op vakantie gaan, doet een mens goed. Je bent meer ontspannen, kunt energie bijtanken en voor een poosje het werk achter je laten. Of je nou in Nederland vakantie viert of in het buitenland, het maakt niet uit. En wat je meeneemt op vakantie is ook voor iedereen anders.

Wat je waarschijnlijk niet wist, is dat in veel van jouw vakantiespullen de grondstoffen van Chemelot verwerkt zijn. Wil jij weten welke?

Het zijn er teveel om op te noemen. Vier producten die iedereen wel eens meeneemt op vakantie, hebben we uitgelicht. Klik op één van de vier plusjes in de foto. In de pop-up vertellen wij over onze grondstoffen en materialen die erin zitten en hun eigenschappen.

Laat je verwonderen!

Ontdek hier de andere thema's van ons kwartetspel.

Vakantie
Campingservies moet vooral tegen een stootje kunnen, niet breken en licht van gewicht zijn.

Porselein valt dan al snel af. Maar welk campingservies voldoet wel aan die eisen? Dat is er maar één, namelijk campingservies gemaakt van melamine...een grondstof die wij maken op Chemelot.
Het geritsel van jouw tent, het geluid van de rits die bezoek aankondigt. In slaap vallen met het geluid van krekels, een snurkende buurman en wakker worden door het getjirp van vogels...het ultieme vakantiegevoel.

Bij zonnig weer moet een tentdoek strak staan en bij koud en vochtig moet het soepel en handzaam zijn. Maar daarnaast moet een tent ook sterk en licht van gewicht zijn. Een nylon tentdoek heeft al deze eigenschappen.

Maar wist je ook dat Nylon 6 is gemaakt van caprolactam, één van onze grondstoffen geproduceerd op Chemelot?
Op vakantie mag een strandbal niet ontbreken. Een potje volleyen in zee of voetballen op het strand, jouw strandbal komt dan mooi van pas.

Jouw strandbal is gemaakt van polyvinylchloride (PVC). PVC is vormvast, stevig, licht van gewicht met een glad en strak oppervlak...en wordt gemaakt op Chemelot.
Of je nou een vliegvakantie boekt of met de auto naar warme oorden rijdt. Je wilt dat jouw kleding en andere accessoires goed worden beschermd. Niet alleen tegen diefstal, maar ook tegen weersomstandigheden. Dan biedt een koffer uitkomst.

In de meeste koffers zitten onze materialen hoge dichtheid polyetheen (HDPE) en/of polypropeen (PP). HDPE is krasgevoelig, licht van gewicht, vochtafstotend en kan tegen een stootje. Ook PP kan een stootje verdragen, is licht van gewicht, duurzaam...en kan eindeloos scharnieren zonder dat het breekt. Van beide materialen worden ook gerecyclede kwaliteiten geproduceerd op Chemelot.