Sport

Of je nou graag binnen of buiten sport. In je uppie of in een team sport. Of een zomer- of wintertype bent. Je doet het voor je ontspanning, je plezier of voor je gezondheid.

Welke sport je ook beoefent jouw sportkleding moet comfortabel zitten, je moet je vrij kunnen bewegen en het moet slijtvast zijn. Jouw sportaccessoires moeten tegen een stootje kunnen, flexibel zijn en je ook beschermen. Onze grondstoffen en materialen verwerkt in jouw sportartikelen dragen hier aan bij. 

Het zijn er teveel om op te noemen, vandaar dat wij er vier hebben uitgekozen die jij waarschijnlijk in huis hebt... Klik op één van de vier plusjes in de foto. In de pop-up vertellen wij over onze grondstoffen en materialen die erin zitten en hun eigenschappen.

Laat je verwonderen!

Ontdek hier de andere thema's van ons kwartetspel.

Sport
Tennis jij? Dan zitten de grondstoffen en materialen van Chemelot niet alleen in jouw tennistenue maar ook in jouw tennisracket.

Grote kans dat in jouw tennisracket onze grondstof acrylonitril (ACN) zit. ACN wordt namelijk gebruikt om koolstofvezels van te maken die gebruikt worden om kunststoffen te versterken. Zo sterk dat ze om diezelfde reden ook worden gebruikt voor Formule 1 auto’s en vliegtuigen.

Ideaal dus om jouw tennisracket in perfecte conditie te houden. Mep er maar flink op los.
Voetbal is een populaire sport, of je nou actief meespeelt of aan de zijlijn toekijkt, je zult er veelal in opgaan. De voetbalkleding, de schoenen en ook de voetbal zelf zijn gemaakt van onze grondstoffen en materialen.

Jouw voetbal is gemaakt van Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer (EPDM). EPDM is een elastisch synthetisch rubber en wordt geproduceerd op Chemelot.

Maar waarom wordt deze rubber verwerkt in een voetbal hoor ik je denken? Nou dat is vanwege de vele geweldige eigenschappen, onder meer is deze rubber uv-bestendig, kan tegen hoge en lage temperaturen en is slijtvast. Daarnaast is deze rubber ook milieuvriendelijk, is goed bestand tegen veroudering, behoudt lang zijn originele kleur, is rekbaar en ook nog eens goed te vormen.

De perfecte rubber voor jouw voetbal!
Sportkleding en sportschoenen worden veelal gemaakt van elastische grondstoffen en materialen die geproduceerd worden op Chemelot.

De elastische stoffen in jouw sportkleding zorgen ervoor dat je vrij kunt bewegen en dat het comfortabel zit. Je zult je wel afvragen waar deze elastische stoffen van gemaakt zijn. Dat is nylon 6 gemaakt van onze grondstof caprolactam. Caprolactam is licht van gewicht, sterk en kreukt niet.

De zolen van jouw sportschoenen zijn gemaakt van Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer (EPDM). EPDM is een elastisch synthetisch rubber, duurzaam, rekbaar, goed bestand tegen veroudering en weersomstandigheden.
Ski jij? Skiuitrusting moet tegen zonlicht, natte sneeuw, schokken en stoten kunnen en ook nog eens bestand zijn tegen slijtage.

In jouw skikleding zit caprolactam en Dyneema. Van caprolactam wordt nylon 6 gemaakt; dit materiaal is licht van gewicht, sterk en kreukt niet. Dyneema vezel is sterker dan staal, licht van gewicht, comfortabel en flexibel.

Jouw skischoenen daarentegen zijn gemaakt van Hoge Dichtheid Polyethyleen (HDPE). HDPE is licht van gewicht, taai en vochtafstotend. HDPE is een vrij zachte kunststof waardoor het krasgevoelig is, heeft vaak een zeer hoge glans en kan tegen een stootje.

Ook in de rest van jouw skiuitrusting zijn de grondstoffen en materialen van Chemelot verwerkt. Teveel om op te noemen...