Kwartet spelregels

Ik kwartet, jij kwartet, wij kwartetten.

Heb je nog nooit gekwartet? Of is het een poos geleden en kun je wel een geheugenopfrisser gebruiken?

Wat is kwartet nou eigenlijk? Tijdens kwartet probeer je zoveel mogelijk sets van 4 kaarten te maken - kwartetten dus. Degene met de meeste kwartetten mag zich winnaar noemen. Ben jij dat of je vriend of zus?

Door goed op te letten om welke kaarten je tegenspelers vragen, kun je vaak goed inschatten welke kaarten zij al in hun handen hebben. Doe hier je voordeel mee om je kans op winnen te vergroten.

Start met het goed door elkaar schudden van de kaarten. Verdeel alle kaarten zo evenredig mogelijk over alle spelers. Afhankelijk van het aantal spelers kan het zijn dat sommige spelers een kaart meer krijgen, maar dat is geen probleem. 

Als je alle kaarten hebt, hou je deze in je handen en laat je ze niet aan je tegenstanders zien. Kies wie het spel mag beginnen, dat laten we graag aan jou over.

Kwartet!
Tijdens jouw beurt kijk je goed naar welke kaarten je hebt en welke je nog nodig hebt om sets van 4 te maken. Noem de naam van het kwartet (bijvoorbeeld woonkamer of vrije tijd) en vraag aan een speler naar keuze of die de kaart heeft. Als de speler die kaart heeft, dan moet hij deze aan je afgeven en mag je doorgaan met kaarten vragen. Dit mag aan dezelfde of een andere speler. Als je een setje van vier kaarten hebt, roep je 'Kwartet!' en leg je de vier bij elkaar horende kaarten voor je neer op tafel.

Heeft de speler de kaart die je wilde niet? Dan is je beurt helaas voorbij. De beurt gaat dan naar de speler aan wie je de kaart hebt gevraagd.

Jullie spelen door totdat alle kaarten op zijn en alle kwartetten dus gemaakt zijn. Het spel is dan afgelopen. De winnaar is degene die de meeste kwartetten heeft weten te maken. Het kan ook zo zijn dat 2 of meer spelers hetzelfde aantal kwartetten heeft. In dit geval is er sprake van gelijkspel. 

Wil je toch graag een winnaar hebben? Dan weet je wat je te doen staat: speel nog een potje!

Maar hoe speel je kwartet met twee spelers?
Maak een stapeltje kaarten dat geen van beide spelers mag bekijken. Alle kaarten worden in dit geval verdeeld over drie stapeltjes: 2 voor de spelers en 1 voor de pot. Vraag je een kaart aan de andere speler en heeft diegene de kaart niet? Dan pak je de bovenste kaart van de pot en gaat de beurt vervolgens naar de andere speler.

Wij wensen jou veel sportief speelplezier!