Vreemde opmaak of geen afbeeldingen? Bekijk de online versie.
logo
In de omgeving
Chemelot in de omgeving | nieuwsbrief september 2023
Beste omwonende van Chemelot,

In deze nieuwsbrief delen we ontwikkelingen, waar we je graag over informeren. We zetten er een aantal op een rijtje; het complete overzicht lees je op www.chemelot.nl/nieuws.

Chemelot verbetert de waterkwaliteit

Chemelot werkt continu aan de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater en daarmee de drinkwaterfunctie van de Maas. De strenge watervergunning voor bedrijven op Chemelot, is de eerste in Nederland waarbij alle stoffen bij naam genoemd staan. Deze stoffen zitten lang niet allemaal in het gezuiverde afvalwater. Chemelot neemt haar verplichtingen en eisen zeer serieus en voldoet daar ook aan.

Wat maximaal toegestaan is in onze watervergunning, is 0,1% van de hoeveelheid microplastics in water in heel Nederland. We mogen en willen natuurlijk geen drinkwater- of ecologische normen overschrijden. We monitoren daarom continu de kwaliteit van de waterlozing en ontwikkelen momenteel een meetmethode voor plastics in afvalwater. Die is er namelijk nog niet.

Hier lees je belangrijke achtergrondinformatie.
 

Zorg om continuïteit: ‘Kanaal kan niet maanden dicht’

Chemelot maakt zich grote zorgen om de continuïteit en bereikbaarheid van de haven Stein nu Rijkswaterstaat van plan is het Julianakanaal maandenlang volledig af te sluiten. Het kanaal is een onmisbare noord-zuidroute voor de binnenvaart in de Benelux. En essentieel voor de aan- en afvoer van grondstoffen voor Chemelot en de producten van de bedrijven, met circa 3500 schepen per jaar. Sluiting van het kanaal betekent dat schepen zo’n 800 kilometer moeten omvaren via de havens van Rotterdam en Antwerpen als ze van Zuid- naar Noord-Limburg moeten. Elders in Europa blijven waterwegen deels bereikbaar bij onderhoud. Buiten Chemelot zijn heel veel andere bedrijven in Limburg afhankelijk van een ongestoorde toegang via het kanaal.

Lees hier verder.

Omwonenden betrekken bij plannen

We vinden een goede relatie met omwonenden en overheden belangrijk. Daarom gaan we in gesprek met mensen die effect zouden kunnen ervaren bij onze ontwikkelingen.

Op deze pagina plaatsen we actueel nieuws over de haven en de verbinding met ons terrein.

Transport enorme opslagtanks in Urmond landelijk nieuws

Twee enorme stalen opslagtanks, zogenoemde bullets, zijn begin juli vanuit de haven Stein naar Chemelot gebracht. Misschien ben je gaan kijken naar deze rollende reuzen. Omdat ze maar liefst 53 meter lang zijn en een doorsnede van 8 meter hebben, is de A2 kort afgesloten om het speciaal transport de snelweg te laten ‘oversteken’ naar het industrieterrein.

Wil je meer weten over de bullets? Ontdek hier waarvoor deze tanks bestemd zijn.

De basisindustrie is superbelangrijk voor jou en mij

Chemelot-directeur Loek Radix is blij dat de Miljoenennota aandacht besteedt aan investeringen in infrastructuur om de klimaatdoelen te halen. “Ik mis een gedegen industriebeleid. Wat wil het kabinet? In Nederland worden hevige discussies gevoerd over het subsidiëren van fossiele industrie. Dat is volgens mij het verkeerde debat. Eerst zou de vraag moeten worden beantwoord of we de basisindustrie, zoals die op bijvoorbeeld Chemelot, willen behouden voor Nederland en Europa. Het antwoord is ja. De basisindustrie is namelijk de basis voor alle industriële sectoren."

Ontdek waarom.

Chemelot koploper in verminderen broeikasgassen

In 2022 heeft Chemelot de hoeveelheid broeikasgassen verminderd met 18% ten opzichte van 2021 (na een daling van 7% in 2021). Ten opzichte van 1990 (een belangrijk ijkjaar in het klimaatbeleid) namen de emissie af met maar liefst 40%. Hiermee zijn we koploper in Europa en daar zijn we trots op.

Klimaatmaatregelen spelen een belangrijke rol in Europa en dus ook op Chemelot. De producten die op Chemelot gemaakt zijn basisgrondstoffen voor nagenoeg alle opvolgende industriële, agrarische en bouwactiviteiten in grote delen van Europa. De fossiele grondstoffen (aardolie en aardgas) vervangen we graag door hernieuwbare zoals hergebruikt afval en biomassa.

Benieuwd naar ons Milieujaarverslag
 

AnQore fietst naar Den Haag voor klimaatdoelen

Het management van AnQore is naar Den Haag gefietst om daar samen met de overheid een intentieverklaring te tekenen om versneld broeikasgassen te verminderen.

“We willen laten zien dat we letterlijk in beweging komen om duurzaamheid te versnellen”, motiveert Pieter Boon, CEO van AnQore. Daarnaast wil hij benadrukken dat de afstand tussen Limburg, Chemelot en Den Haag kleiner is dan veel mensen denken. AnQore maakt op Chemelot de grondstoffen voor wieken van windmolens, tv’s, afstandsbedieningen, vliegtuigconstructies, LEGO en Playmobil.

Bekijk met welk project het bedrijf snel de klimaatdoelen wil halen.

Workshop Leren van incidenten uniek in Nederland

De workshop Leren van incidenten is een bijzonder evenement voor werknemers op Chemelot en uniek in Nederland. In de beslotenheid van de Chemelot-gemeenschap leren bedrijven van elkaar als het gaat om het bestrijden en oplossen van incidenten. Een waardevolle gezamenlijke evaluatie. Zo groeien we als professional en als organisatie(s) en zorgen we samen voor een nog veiligere leefomgeving. Veilig werken en veilig naar huis is het allerbelangrijkst voor iedereen op Chemelot.

We versterken continue de normstelling in onze veiligheidscultuur.

6000 dagen zonder ongevallen

Het bedrijf Sekisui S-Lec op Chemelot heeft gevierd dat het 6000 dagen geen enkel ongeval met verzuim heeft gehad. Dat is maar liefst 16,5 jaar, sinds de start in Geleen. De zogenoemde Resin Plant maakt onder meer de grondstof voor de folie die gebruikt wordt als tussenlaag in autoruiten, die UV-werend is en die voorkomt dat de ruit verbrijzelt als er iets op belandt.

Sekisui bedankt de medewerkers voor hun juiste gedrag, kijk maar.

Minister: meer banen, meer geld van het Rijk

“Het gaat pas goed met Nederland als het met heel Nederland goed gaat. We mogen meer oog hebben voor de identiteit van alle regio’s en moeten als Rijk anders gaan investeren.” Dat zei demissionair minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken tijdens een werkbezoek aan Chemelot. Chemelot-directeur Loek Radix juicht dat toe. “Het zou goed zijn als er één geïntegreerde aanpak van ministeries komt.”

Lees hier verder.

100 jaar Chemelot op tunnel

In Geleen zijn twee muurschilderingen op de Julianatunnel onthuld die het mijnverleden en de innovatieve chemische industrie met elkaar verbinden. De monumentale Julianatunnel in Geleen is er al bijna net zo lang als Chemelot.

“De staatsmijn Maurits stond bekend als de modernste en veiligste van Europa. Chemelot is het symbool van de transitie van mijn- naar chemische industrie”, zegt Chemelot-directeur Loek Radix. “We zijn trots op het verleden. Nu bouwen we verder aan de toekomst en veranderen we naar duurzame chemie.”

Benieuwd naar de tweede muurschildering? Klik hier.

Etalages Geleen vol ‘Chemelot-spullen’

Realiseer je je dat je zo'n 300 kilo aan spullen in huis hebt met daarin onze grondstoffen? Denk aan (sport-)kleding, voedselverpakkingen en zelfs onderdelen van je mobiele telefoon en auto.

Tien derdejaars leerlingen van het DaCapo College (vmbo ‘Dienstverlening en producten’) hebben drie etalages aan de Markt in Geleen ingericht met herkenbare producten die gemaakt zijn van de grondstoffen die op Chemelot gemaakt zijn.


Contactgegevens
Bezoekadres
Urmonderbaan 22
6167 RD Geleen

Postadres
Postbus 27
6160 MB Geleen

e. info@chemelot.nl
Volg ons op social media
facebook linkedin youtube twitter instagram
Afmelden voor deze nieuwsbrief? klik hier.