Vreemde opmaak of geen afbeeldingen? Bekijk de online versie.
logo
Nieuwsbrief #5 | januari 2020
Een oud en nieuw jaar volop veiligheid en duurzaamheid

Chemelot wenst iedereen een goed en gelukkig 2020!

Het jaar 2019 stond bij Chemelot vooral in het teken van veiligheid en duurzaamheid om uit te kunnen groeien tot de meest veilige, meest duurzame en meest competitieve chemie- en materialensite van West-Europa in 2025.

Ook in het nieuwe jaar zullen wij ons volop inzetten om deze ambitie te kunnen realiseren.


Een korte terugblik op een dynamisch jaar
Bekijk terugblik 2019
Chemelot bracht een bezoek aan Chemeture

In het kader van de FIRST LEGO League bracht Chemelot een bezoek aan basisschool De Driesprong in Geleen. Een negental leerlingen uit groep 7 en 8 van de bassischool namen als team Chemeture met het onderwerp ‘De stad van de Toekomst’ deel aan de League. Chemeture denkt graag mee over de verduurzaming van zowel de stad Geleen als heel Nederland, en wilde daarom ook in gesprek gaan met Executive Director Chemelot, Loek Radix over de verduurzaming van Chemelot.

Tijdens de regiofinale in het Continium in Kerkrade won Chemeture met ‘De stad van de Toekomst’ de innovatieproject award van de FIRST LEGO League.

Lees meer
Turn Around naftakraker Olefins 4

Van augustus tot en met oktober 2019 is naftakraker Olefins 4 van SABIC in groot onderhoud geweest. Klein onderhoud gebeurt continu, maar voor een ‘grote beurt’ en wettelijk verplichte inspecties wordt het buiten- en binnenwerk van de fabrieken geïnspecteerd, schoongemaakt en waar nodig onderdelen gerepareerd, vernieuwd of verduurzaamd. Hiermee investeren we verder in veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid.

Tijdens de Turn Around van de naftakraker waren ruim 2.400 medewerkers en contractors betrokken, waarvan op piekmomenten ruim 2.150 man gelijktijdig aan de slag waren.

Nadat het onderhoud was uitgevoerd, werd de kraker medio oktober weer op een veilige manier opgestart. Om verschillende redenen heeft deze opstart langer geduurd dan voorzien. Helaas is hierdoor veel hinder veroorzaakt.

Met een chocolade attentie bood SABIC afgelopen maand de omgeving haar welgemeende excuses aan. De omwonenden die meededen aan de actie, konden op vrijdag 27 en zaterdag 28 december jl. de attentie in een van de vijf omliggende vestigingen van Rousseau ophalen.

Informatiebrochure fakkelen naftakrakers
Nieuws
Nieuws
Leerzame uitwisseling met Tsjechische brandweerkorpsen
Eerste groep opleiding Chemelot Operators van start

In september jl. bezochten brandweermensen van het Tsjechische bedrijf Draslovka en collega’s van de Tsjechische nationale brandweer voor de zesde keer onze bedrijfsbrandweer. Doel van het bezoek was ervaringen uitwisselen en leren van elkaar.
De bedrijfsbrandweer van Chemelot hecht veel waarde aan internationale contacten. Het contact met de bedrijfsbrandweer van Draslovka dateert al uit 2010.

Na de start van de wervingscampagne “Durf jij met andere ogen naar jezelf te kijken? Word procesoperator op Chemelot!” is begin november de eerste groep met de opleiding van start gegaan. Deze groep bestaat uit een 24-tal zij-instromers die, via een 2-jarig leer-werktraject, worden opgeleid tot operator op B en/of C-niveau.

1 november 2019
21 november 2019
Nieuws
Nieuws
Chemelot InSciTe: motor achter startende ondernemers die van een idee een bedrijf willen maken
Fins Coolbrook bouwt testreactor voor elektrisch kraken op Chemelot

De kans dat een goed idee uiteindelijk ook een commercieel levensvatbaar product oplevert, is kleiner dan je zou denken. Zeker als het gaat om innovaties in de biomedische wereld of alternatieven voor fossiele brandstoffen. Chemelot InSciTe biedt Willie Wortels al sinds 2014 de helpende hand.

Het Finse bedrijf Coolbrook bouwt dit najaar een testreactor op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen voor het elektrisch kraken van nafta. De Finnen investeren 12 miljoen euro in de installatie.

Coolbrook denkt met een zogeheten RDR-eReactor een elektrische oplossing te hebben gevonden om de ‘ovens’ te verwarmen. De nafta wordt in de reactor geïnjecteerd en middels een rotor met een zeer hoge snelheid, extreem snel verwarmd. Coolbrook ziet in de installatie de opstap naar elektrisch aangedreven krakers.

2 december 2019
15 december 2019
Naar nieuwsoverzicht
Goede veiligheidsperformance, goede Turn Around

In 2019 is groot onderhoud gepleegd aan negen fabrieken op het Chemelot-terrein. Een groot deel in de uitvoering van deze Turn Arounds neemt Sitech Services voor haar rekening. Voor Sitech Services en Chemelot wordt 2020 een recordjaar op het gebied van Turn Arounds. Zowel qua aantal als omvang. De Safety, Health & Environment (SHE) performance is een belangrijke indicator voor een goed verloop. Marc Dassen, CEO van Sitech Services, en Loek Radix, Executive Director Chemelot, blikken terug op de Turn Arounds van 2019 en kijken vooruit.

Lees meer
Alarmeringen op Chemelot

Op het industriepark van Chemelot staan 60 fabrieken. Veiligheid is en blijft topprioriteit en bij incidenten is het belangrijk de mensen op én rond Chemelot snel te waarschuwen bij gevaar. Het is in de industrie niet gebruikelijk om extern te communiceren over interne alarmen en de oorzaak hiervan. Dit geldt ook voor Chemelot, we leggen daarom graag uit hoe de interne alarmering verloopt.

Voor alarmering op het terrein maken we gebruik van twee soorten alarmen:

  • Claxon alarm: alarmering van mensen in een fabriek.
  • Sirene-alarm: alarmering van een aantal fabrieken op (een deel van) de site.
Lees meer
Het werkgeluk van Rico Luijten

Accountmanager bij USG én Business Development Manager bij het Chemelot Acquisitie Team, dat is Rico (53). Dagelijks houdt hij zich bezig met (potentële) klanten. “Of het nu gaat om mijn rol als accountmanager of mijn rol binnen het acquisitie team: ik vind het belangrijk om mij te verplaatsen in de klant en deze op de juiste manier van dienst te zijn!”

Lees meer
Contactgegevens
Bezoekadres
Urmonderbaan 22
6167 RD Geleen

Postadres
Postbus 27
6160 MB Geleen

e. info@chemelot.nl
Volg ons op social media
facebook linkedin youtube twitter instagram
Afmelden voor deze nieuwsbrief? klik hier.