Vreemde opmaak of geen afbeeldingen? Bekijk de online versie.
logo
Nieuwsbrief #6 | maart 2020
In deze nieuwsbrief

Afgelopen maand vond een informatieavond voor omwonenden en geïnteresseerden plaats waarin Chemelot en DSM een toelichting gaven op het Masterplan Chemelot 2030. Dit Masterplan is ontwikkeld als vervolgstap op de visie Chemelot 2025 met een strategische uitwerking op het gebied van ruimte en logistiek op de site en de haven Stein. In deze periode kondigden twee op Chemelot gevestigde bedrijven stappen aan om de productie te verduurzamen. Ook dit jaar staat er een aantal onderhoudstops (TA's) op de planning. De voorbereidingen zijn inmiddels van start. Waarom doen we dit en wat betekent dit? Daarnaast staat er weer een open dag op de agenda, en wel op zaterdag 3 oktober a.s. De dag maakt deel uit van het Weekend van de Wetenschap en vervangt de Dag van de Chemie, zoals deze dag voorheen werd genoemd. Het Weekend van de Wetenschap is een landelijk initiatief en met name bedoeld om, iedereen die interesse heeft in wetenschap (waar ook de chemie toe behoort) een kijkje achter de schermen te bieden. Dat en meer is te lezen in deze nieuwsbrief. 

Een blik in de toekomst met het Chemelot Masterplan 2030

Op 18 februari jl. vond de informatieavond voor omwonenden en geïnteresseerden plaats waarin Chemelot en DSM een toelichting gaven op het Masterplan Chemelot 2030. Dit Masterplan is ontwikkeld als vervolgstap op de visie Chemelot 2025 met een strategische uitwerking op het gebied van ruimte en logistiek op de site en de haven Stein.

Na de visie van Chemelot 2025 met de ambitie om door te groeien tot de meest veilige, duurzame en concurrerende chemie- en materialensite van Europa in 2025, is hard gewerkt aan de verdere concretiseren van de plannen. Van daaruit is het Masterplan Chemelot 2030 ontwikkeld. Dit strategisch plan is de uitwerking op hoofdlijnen op het gebied van ruimte en logistiek op de site en de haven Stein. Daarnaast wordt in het plan, op hoofdlijnen, aandacht besteed aan de gevolgen van de ontwikkelingen op de site voor de omgeving.

Lees meer
voorzorgsmaatregelen Chemelot

Vanuit Chemelot begrijpen wij dat er mogelijke vragen leven bij medewerkers en betrokkenen op en rond het terrein over het coronavirus dat steeds dichterbij komt. Vanuit Chemelot is een response team ingericht met als doelstelling het delen van informatie over preventieve maatregelen en het protocol op het moment dat er sprake is van een mogelijke besmetting. Daarbij worden de richtlijnen vanuit de GGDZL gevolgd. 

Primair is de werkgever verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Om die reden kunnen genomen maatregelen dan ook per bedrijf van elkaar verschillen. Het response team heeft nauw contact met de GGDZL en VRZL. Op het moment dat de situatie hiertoe aanleiding geeft, worden aanvullende maatregelen genomen en deze intern gedeeld. 

SABIC ondersteunt het sluiten van de kunststofketen met TRUCIRCLE™

Het project TRUCIRCLE™ waarmee SABIC zich gaat inzetten om plastic afval te recyclen tot nieuwe, hoogwaardige producten, werd gepresenteerd tijdens het World Economic Forum (WEF) 2020 in Davos. SABIC gaat als onderdeel van het voorstel een proeffabriek op het Chemelot terrein bouwen, die afvalplastic verwerkt, zodat het geschikt is als grondstof voor naftakrakers. Een nauwe samenwerking is cruciaal om de recycling van plastic afval verder te ontwikkelen waarbij de ondersteuning van consumenten, retailers, recyclers en fabrikanten noodzakelijk zijn.

Lees meer
Selectiedag van het Chemelot Management Traineeship

Het Chemelot Management Traineeship is een uniek programma dat gericht is op de ontwikkeling van trainees die willen bijdragen aan het succes van Chemelot en de bedrijven die hier gevestigd zijn. Passend bij jouw profiel en ontwikkelpotentieel voer je in 2 jaar 3 verschillende opdrachten bij 3 verschillende werkgevers uit, passend bij je ontwikkeling.

Wil jij graag een Chemelot Management Trainee worden? Meld je aan vóór zondag 15 maart 2020 en wie weet, word jij geselecteerd op de Selectiedag op donderdag 26 maart a.s.

Lees meer en meld je aan!
Vynova lanceert 'bio-attributed' pvc-gamma

Chemiebedrijf Vynova brengt een lijn 'bio-attributed' pvc op de markt die klanten in alle sectoren zal helpen om te innoveren en hun pvc-producten duurzamer te maken. Het nieuwe pvc-gamma zal geproduceerd worden in de Nederlandse vestiging van Vynova in Beek en op de Franse site van Vynova in Mazingarbe.

Het nieuwe pvc-gamma wordt geproduceerd op basis van hernieuwbaar ethyleen. Dat is een grondstof die afkomstig is van gecertificeerde biomassa van de tweede generatie, wat betekent dat de biomassa niet concurreert met de voedselketen. Dankzij de introductie van hernieuwbaar ethyleen zijn er aanzienlijk minder fossiele grondstoffen nodig dan bij het conventionele productieproces van pvc. Dit zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot met meer dan 90%*. Petrochemiebedrijf SABIC levert het hernieuwbaar ethyleen aan Vynova vanuit zijn productielocatie in Geleen (Nederland).

Lees meer
Nieuws
Nieuws
Nieuwe website Polyscope
Dag van de Chemie naar het Weekend van de Wetenschap

De wereldwijde marktleider in onderzoek, productieontwikkeling, productie en distributie van polymeren van styreen maleïnezuuranhydride, Polyscope Polymers BV, is gevestigd op Chemelot. Onlangs heeft Polyscope een nieuwe website gelanceerd. Klik op bovenstaand link en bekijk de nieuwe website.   

Evenals in 2018, zal Chemelot in 2020 haar deuren weer openen. In tegenstelling tot 2018, zal de Dag van de Chemie veranderen in het Weekend van de Wetenschap. Op één dag, zaterdag 3 oktober a.s., organiseren wij voor belangstellenden een open dag waarin jij in onze wereld stapt en kan ontdekken hoe Chemelot bijdraagt aan jouw dagelijkse leven. Een dag vol beleving en plezier! 

Informatie over de samenwerking tussen Dag van de Chemie en Weekend van de Wetenschap is te lezen via deze link.

Het is nog niet mogelijk om je aan te melden. Binnenkort verschijnt er meer informatie op de website van Chemelot. 

Via onze website en social media kanalen (Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter) houden we je op de hoogte van het verdere programma van de open dag en het moment vanaf wanneer je je kunt inschrijven! 

2 februari 2020
21 februari 2020
Naar nieuwsoverzicht
Turn Arounds 2020 van start

Ook dit jaar vindt een aantal TA's plaats op Chemelot, waarbij er een aantal fabrieken groot onderhoud ondergaat. Met het onderhouden van de fabrieken investeren we in de veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid voor de toekomst. Wettelijk verplichte inspecties vinden plaats om de fabrieken van binnen en buiten te inspecteren, schoon te maken en waar nodig onderdelen repareren, vernieuwen of verduurzamen.

Lees meer
Het werkgeluk van Peggy Souren

Peggy (38) is als Wajonger binnen ARLANXEO aan de slag gegaan. Inmiddels werkt ze twee jaar bij de producent van synthetisch rubber. Sinds december 2019 is haar functie Junior Training & Education Officer. “In mijn situatie heb ik geen aanpassing op mijn werkplek nodig, maar een aanpassing in uren. Zolang het geen probleem is dat ik minder dan 40 uur per week werk, ben ik prima in staat een waardevolle bijdrage te leveren. Dat geeft mij juist het gevoel dat ik ertoe doe!”

Lees meer
Het werkgeluk van Dannie van Osch

Dannie (29) is vier dagen per week nauw betrokken bij diverse onderzoeksprojecten van Chemelot InSciTe en één dag in de week is hij werkzaam bij start-up Vertoro. De hele week houdt hij zich bezig met het onderzoeken, ontwikkelen en het vercommercialiseren van biobased alternatieven voor fossiele olie. “Ik draag graag mijn steentje bij om de wereld een stuk groener te maken!”

Lees meer
Contactgegevens
Bezoekadres
Urmonderbaan 22
6167 RD Geleen

Postadres
Postbus 27
6160 MB Geleen

e. info@chemelot.nl
Volg ons op social media
facebook linkedin youtube twitter instagram
Afmelden voor deze nieuwsbrief? klik hier.