Het werkgeluk van Peggy Souren

22 januari 2020|Nieuws

Peggy (38) is als Wajonger binnen ARLANXEO aan de slag gegaan. Inmiddels werkt ze twee jaar bij de producent van synthetisch rubber. Sinds december 2019 is haar functie Junior Training & Education Officer. “In mijn situatie heb ik geen aanpassing op mijn werkplek nodig, maar een aanpassing in uren. Zolang het geen probleem is dat ik minder dan 40 uur per week werk, ben ik prima in staat een waardevolle bijdrage te leveren. Dat geeft mij juist het gevoel dat ik ertoe doe!”

Participatiewet
Op 1 januari 2015 is de Participatiewet ingegaan. Met deze wet wil het kabinet ervoor zorgen dat ook mensen met een ziekte of handicap makkelijker aan het werk kunnen gaan; ofwel participeren. Eén van die doelgroepen is: Wajongeren. Een Wajonger heeft voor het 18e levensjaar óf tussen de 18 en 30 jaar een ziekte of handicap gekregen, waardoor hij of zij niet of minder kan werken.

Peggy’s weg naar werkgeluk
Voordat Peggy een baan bij ARLANXEO kreeg heeft ze een aantal jaar vrijwilligerswerk gedaan. “Ik wilde ondanks mijn beperking graag werken. Na de beoordeling van mijn arbeidsvermogen vanuit UWV had ik een gesprek bij drie re-integratiebureaus. Op basis van de gesprekken heb ik voor het bureau Jobstap gekozen. Zij hebben mij ook erg goed geholpen.” Na een aantal sollicitatiegesprekken had Peggy meerdere mogelijkheden. Uiteindelijk koos ze voor ARLANXEO. “Ik pas goed binnen het team. In het begin wil je je bewijzen, zeker in mijn situatie. Dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Mijn collega’s behandelen mij net zoals ieder ander. Hierdoor voel ik mij erg op mijn plek.” Peggy ziet nu ook zelf in dat ieder persoon verschillend is en dat iedereen een bijdrage kan leveren op een eigen manier.

Peggy versie 3.0
“Sinds ik bij ARLANXEO werk heb ik mij enorm ontwikkeld. Zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak.” Bij binnenkomst was ze ‘Peggy versie 1.0’. “Inmiddels kan ik wel stellen dat ik ‘Peggy versie 3.0’ ben. En daar ben ik hartstikke trots op. Door deze kans heb ik het gevoel dat ik er weer bij hoor, zie ik wat ik waard ben en wat ik allemaal kan”, zegt Peggy stralend.

Chemelot biedt toekomst
Ilona Smeets geeft als Projectleider Wajong bij DSM invulling aan de participatiewet . “Mensen die onder de participatiewet vallen, moeten het opnemen tegen mensen die geen arbeidsbeperking hebben. Terwijl zij vaak goed inzetbaar zijn”.

Chemelot wil in 2025 de meest veilige, duurzame en competitieve site van Europa zijn. Daarbij zijn kennis en continuïteit essentieel, iets dat door de vergrijzing dreigt te verdwijnen. Om dit soort uitdagingen te lijf te gaan is in 2017 het Chemelot Career Center opgericht. Een initiatief vanuit de acht grootste site-users dat zich richt op het aantrekken en binden van talent. “Chemelot is een hechte gemeenschap. Hierin geven we ook mensen met een arbeidsbeperking graag een kans om zich te kunnen ontwikkelen. Zeker als zij arbeidsvermogend en gemotiveerd zijn”, vindt Ilona.

Het creëren van dit soort mogelijkheden kon alleen beter op het terrein. Er moest meer de synergie op dit vlak worden opgezocht. “Daarom heb ik samen met het Chemelot Career Center besloten dat ik niet alleen kandidaten voor DSM selecteer, maar ook kandidaten probeer door te plaatsen naar de andere bedrijven op Chemelot.” Volgens Ilona heeft iedereen talent en mogelijkheden, ook als het bij sommigen niet maximaal gaat. “Als de grootste chemiesite in Nederland investeren we graag in alle talenten en vinden we het belangrijk dat iedereen het gevoel heeft dat zij ertoe doen.”

Peggy Souren & Ilona Smeets