Vreemde opmaak of geen afbeeldingen? Bekijk de online versie.
logo
In de omgeving
Nieuwsbrief #11 | september 2021
Chemelot opent virtueel haar deuren op 2 oktober!

Op zaterdag 2 oktober as. opent Chemelot virtueel haar deuren tijdens het Weekend van de Wetenschap! Wist jij dat je iedere dag wel iets van Chemelot gebruikt? De bubbels in je frisdrank bijvoorbeeld, die worden hier gemaakt. Net als de kunstmest die nodig is om graan beter te laten groeien. Zelfs in de bumper van je auto zitten materialen die geproduceerd worden op Chemelot. Nieuwsgierig naar deze wereld? Kom dan naar de Virtual Chemelot-tour!


Wat is er te zien en beleven tijdens de Virtual Chemelot-tour?
Je ontdekt wat infuuszakken en laarzen met elkaar gemeen hebben, ervaart de omvang van een van de grootste naftakrakers in Europa, neemt een kijkje in de laboratoria waar innovaties worden uitgevonden, maar gaat ook zelf aan de slag met proefjes, krijgt meer inzicht in onze productieprocessen, maakt kennis met de bedrijfsbrandweer en het droneteam, en nog veel meer!


Maak kans op leuke prijzen!
Tijdens de tour is het ook mogelijk om leuke prijzen te winnen! Ga op zoek naar de letters die verstopt zijn op het Chemelot-terrein. Heb je alle letters gevonden? Dan moet je wel nog even puzzelen om de juiste zin te vormen en wie weet ben jij de gelukkige winnaar!

Deelnemende organisaties
De Virtual Chemelot-tour wordt mede mogelijk gemaakt door: AnQore, Borealis Plastomers, Brightlands Chemelot Campus, Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL), DSM Stanyl, Fibrant, Huygen, OCI, QCP, SABIC, Sitech Services, USG Industrial Utilities, Vynova, Yparex en Zuyd Hogeschool Applied Sciences.


Stap in de wereld van Chemelot, vanuit huis!
Dus wil jij vanaf je eigen bank in de wereld van Chemelot stappen? Schrijf je in en ontvang de link van de tour direct in jouw inbox.

Schrijf je in!
Reactie Chemelot artikel Plastic Soup Foundation

Naar aanleiding van het artikel van Plastic Soup Foundation dat eind juli verscheen, rijzen er vragen over het lozen van microplastics via het afvalwater van Chemelot. Laten wij voorop stellen dat Chemelot het lozen van plastic deeltjes zoveel als mogelijk tracht te voorkomen. Het beleid van Chemelot is er op gericht dat er verantwoord wordt geproduceerd en dat het milieu niet onnodig wordt belast. Daarvoor zijn strikte en effectieve preventieve maatregelen genomen, waarop wordt toegezien.


In het betreffende onderdeel van de veelbesproken vergunning van Chemelot gaat het ook om polymeren: deels om polymeren die grondstof zijn voor plastic, deels om polymeren die bijvoorbeeld in hulpstoffen zitten.


Op Chemelot worden grondstoffen en materialen geproduceerd voor eindproducten die we dagelijks gebruiken. Bijvoorbeeld kleding, schoonmaak- en wasmiddelen, cosmetica, shampoo, auto-onderdelen en kunstmest. In deze eindproducten worden microplastics tijdens het productieproces toegevoegd om bepaalde gewenste eigenschappen te krijgen. Microplastics zijn hele kleine stukjes plastic, niet groter dan 5 millimeter. Ze bepalen onder andere de dikte, het uiterlijk en de stabiliteit van het product.


Graag schetsen wij hierbij de context.

Lees meer
Nieuws
Nieuws
1 jaar Operation Clean Sweep: zo voorkomen we plastic in het milieu
Operation Clean Sweep (OCS) zijn geen loze woorden bij Borealis

Op Chemelot ontwikkelen, maken en verwerken we de materialen die de basis vormen voor verschillende plastic eindproducten. Te denken aan verpakkingen die het eten en drinken langer vers houden, onderdelen in de auto, fiets of mobiele telefoon, of het beschermen van nieuwe online aanwinsten. Alle bedrijven die kunststof produceren, transporteren of verwerken op Chemelot zijn aangesloten bij het Operation Clean Sweep programma. Zij hebben dan ook een aantal concrete maatregelen getroffen om de hoeveelheid zichtbaar plastic zoals piepkleine korreltjes, sliertjes engelenhaar en poeder in het milieu aanzienlijk te verminderen.

Pellet Loss is een probleem waar ook de chemische industrie mee kampt. Borealis vindt het belangrijk om dit degelijk aan te pakken en voegt de daad bij het woord.

Dave Standaar (Operator), Jordy Storms (Operator), Jo Hahnraths (Production Specialist) en Bert van de Bunt (Site Logistics Manager) zijn vertegenwoordigers van de Borealis OCS-werkgroep bij Borealis Plastomers. Zij getuigen over hun Operation Clean Sweep missie: “Plastic pellets horen niet thuis in het milieu”.

2 september 2021
17 september 2021
Naar nieuwsoverzicht
Loek Radix: “We moeten in actie komen om de continuïteit van Chemelot te waarborgen”

Directeur Loek Radix van Chemelot maakte al eens een energietransitie mee, met de sluiting van de Limburgse mijnen tot gevolg. "Daar zie je nog altijd de littekens van. Als we niet oppassen staat ons een mijnsluiting 2.0 te wachten. Daarom is verduurzaming van de chemie belangrijk dan ooit." Dat hoeft niet moeilijk te zijn, want Radix heeft plannen genoeg. "Maar Chemelot kan het niet alleen."


"We staan voor een lándelijke opgave om voor 49 procent CO2-reductie te hebben gerealiseerd in 2030 ten opzichte van het jaar 1990.” Als je directeur Loek Radix van het chemische industrieterrein Chemelot in Zuid-Limburg vraagt naar de duurzame toekomstplannen richting 2030, steekt hij direct van wal. Het gaat om het grote plaatje, en hij heeft daar concrete plannen voor klaarliggen.

Lees het hele interview
Nieuws
Nieuws
Fibrant realiseert grootste industriële CO2-reductie in Nederland sinds klimaatakkoord
Sitech helpt Chemelot verduurzamen door duurzaam waterbeheer

Fibrant, gelegen op het Chemelot-terrein, vermindert sinds juli jl. de jaarlijkse CO2-uitstoot met circa 0,6 megaton CO2 eq. Dit staat gelijk aan de uitstoot van 341.000 personenauto’s. Dit is niet alleen een belangrijke stap voor Fibrant en Chemelot, het is tevens de grootste industriële CO2-reductie in Nederland sinds het klimaatakkoord in 2019. Het Ministerie van EZK hielp Fibrant, als onderdeel van de Urgenda-maatregelen, met een renteloze lening van 30 miljoen Euro om de verduurzaming van het productieproces versneld mogelijk te maken.

Op Chemelot staan zo’n vijftig fabrieken die allemaal afvalwater lozen. Om te zorgen dat dit water gereinigd terug de Maas in gaat, zet Sitech Services alles op alles om vervuilende stoffen uit het water te verwijderen. Sitech verzorgde voor Chemelot als eerste in Nederland een nieuw vergunningstraject en ging met de 50 fabrieken om tafel om samen te kijken wat er nu gaat veranderen om aan de vergunningseisen te voldoen, maar ook hoe we het proces in de toekomst verder kunnen optimaliseren. 

14 juli 2021
30 juni 2021
Nieuws
Nieuws
Nieuwe fabriek Tessenderlo Kerley International op Chemelot
De rol van circulaire waterstof op Chemelot

De nieuwe fabriek van Tessenderlo Kerley International voor Thio-Sul® (ammoniumthiosulfaat), een vloeibare meststof die gebruikt wordt voor de bemesting van grootschalige gewassen, zal worden gebouwd op het industrieterrein Chemelot.

De ambities van Chemelot zijn duidelijk: de chemische site wil in 2050 klimaatneutraal zijn en fossiele grondstoffen volledig terugdringen. Deze ambities zijn natuurlijk mooi, maar concrete plannen zijn beter. En daarom wordt ook steeds meer duidelijk hoe de routekaart naar die duurzame toekomst er uit ziet. Groene energie en circulaire grondstoffen spelen daarin de hoofdrol.

24 juni 2021
18 mei 2021
Naar nieuwsoverzicht
Contactgegevens
Bezoekadres
Urmonderbaan 22
6167 RD Geleen

Postadres
Postbus 27
6160 MB Geleen

e. info@chemelot.nl
Volg ons op social media
facebook linkedin youtube twitter instagram
Afmelden voor deze nieuwsbrief? klik hier.