Vreemde opmaak of geen afbeeldingen? Bekijk de online versie.
logo
In de praktijk
Nieuwsbrief #1 | september 2018
Ambitieuze plannen voor een duurzame toekomst

Chemelot heeft een duidelijke visie om in 2050 klimaatneutraal te opereren, waardoor alle producten die de bedrijven op Chemelot maken ook in de toekomst beschikbaar zijn, maar dan groen. Hiervoor zet Chemelot in op zowel grondstofvergroening als op energievergroening. Sinds de visie Chemelot 2025 is gepresenteerd, zijn er al grote stappen gezet op gebied van duurzaamheid.

Op weg naar 2050 kunnen we tot 2030 al een aantal stappen in de goede richting zetten, zowel op het gebied van gedeeltelijke vergroening van de twee grondstoffen (ammoniak en nafta) en gedeeltelijke elektrificering. Daarnaast zijn er nog stappen mogelijk in energie-efficiëntie, de reductie van N2O, CCU (inzet van CO2 als grondstof) en CCS (CO2-opslag) als tijdelijke oplossing. Chemelot heeft deze plannen ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Provincie Limburg en zal in de komende tijd verder werken aan de praktische vertaling en uitwerking van de plannen.

Lees meer over deze concrete stappen
Nieuws
Nieuws
Milieujaarverslag 2017
Chemie onmisbare schakel bij ontwikkeling circuliare toekomst

Het jaar 2017 was een jaar met enorm veel ontwikkelingen in navolging van de visie Chemelot 2025, zoals gepresenteerd medio 2016. Vanaf februari 2017 is de koepelorganisatie Chemelot ingevuld. Er is hard gewerkt aan verschillende onderwerpen. Er is onderzoek gedaan naar de reputatie en naamsbekendheid van Chemelot, zowel in de omgeving en landelijk. Ook is, in samenwerking met de partijen die de visie mede tot stand brachten, de positionering van Chemelot verder aangescherpt, is een nieuwe huisstijl ontwikkeld en is de website live gegaan. Ook stond en staat het onderwerp duurzaamheid hoog op de agenda. Dit heeft ertoe geleid een milieujaarverslag te publiceren dat meer informatie geeft dan alleen cijfers.

Lees hier het Chemelot milieujaarverslag 2017

In de uitgave Petrochem van deze maand legt Mark Williams, Vice President SABIC, uit waarom de chemie een onmisbare schakel is bij de ontwikkeling van een circulaire toekomst. Eerder dit jaar ontvouwde SABIC de ambities hoe het concern zich inzet voor het opschalen van hoogwaardige recyclingprocessen voor chemische recycling van gemengd kunstofafval naar het oorspronkelijke polymeer. Maar er is meer! Wist je dat SABIC 's werelds grootste installatie heeft op het gebied van CCU (gebruik van CO2 als grondstof)?

Lees het hele artikel

augustus 2018
augustus 2018
Naar nieuwsoverzicht
Dit plastic kan meer dan ’n suffe bloempot zijn

Gerecycled plastic eindigt meestal als goedkoop bulkmateriaal. QCP in Geleen maakt er op een slimme manier iets beters van. „Plastic is prachtig, het probleem is hoe het wordt weggegooid.” In de verduurzaming van de omgeving en de rest van Limburg biedt Chemelot ook nieuwe kansen. Zo is sinds 2016 het bedrijf QCP gevestigd op het terrein Chemelot in Geleen. NRC Handelsblad publiceerde een interessant achtergrondartikel over QCP.

Meer informatie
Wat gebeurt er al?

Chemelot is hard op weg om de meest duurzame chemische site van Europa te worden; voor bedrijven, onderwijs- en onderzoeksorganisaties in chemie en materialen. Een chemiecluster waar al meer dan honderd bedrijven en organisaties actief zijn en samenwerken. Door de centrale ligging kunnen mensen en partijen makkelijk met elkaar verbonden worden tot ver buiten de regio. Duurzame innovaties helpen ontwikkelen en daadwerkelijk grootschalig toepassen.

Lees meer
Duurzaamheid tijdens Dag van de Chemie

Op zaterdag 6 oktober a.s. opent Chemelot haar deuren! Wist jij dat je iedere dag wel iets gebruikt waarvan de grondstoffen op Chemelot worden gemaakt? Of waarvan de innovaties op de campus ontwikkeld zijn? Maak kennis met de wereld van chemie, volg een masterclass en hoor en zie wat er allemaal gedaan wordt op Chemelot waneer het gaat over duurzaamheid en kun je diverse rondleidingen volgen. Nieuwsgierig naar de wereld van Chemelot? Schrijf je hier in!

Informatie over de Dag van de Chemie
Tot slot

Onlangs verscheen een interessant artikel bij Powerswitch, een platform voor de energietransitie, over hoe de zware industrie de klimaatdoelen denkt te halen. Geïnterviewd werden drie grote uitstoters van CO2 in Nederland: Yara Sluiskil, Tata Steel én Chemelot.

Lees het volledige artikel
Contactgegevens
Bezoekadres
Urmonderbaan 22
6167 RD Geleen

Postadres
Postbus 27
6160 MB Geleen

e. info@chemelot.nl
Volg ons op social media
facebook linkedin youtube twitter instagram
Afmelden voor deze nieuwsbrief? klik hier.