Vreemde opmaak of geen afbeeldingen? Bekijk de online versie.
logo
In de omgeving
Nieuwsbrief omwonenden juli 2023
Miljoenen euro’s voor haven Stein

De Europese Unie heeft een miljoenensubsidie toegekend voor drie Limburgse binnenhavens, namelijk de haven van Chemelot in Stein, Willem Alexander Haven in Roermond en de Beatrixhaven in Maastricht. Het betreft in totaal vier projecten met een totale investering van 76,3 miljoen, waar Europa 37,4 miljoen aan bijdraagt.

Lees hier verder.
 

Werkzaamheden in de haven

De haven in Stein is belangrijk voor de verduurzaming van Chemelot. Daarom wordt de capaciteit hier uitgebreid voor grondstoffen die nu ook al per schip in de haven aankomen en via veilige ondergrondse buisleidingverbinding naar de fabrieken op Chemelot gaan.

Hier kun je zien wat er precies gebeurt en wat je ervan kunt merken.
 

Veiliger, schoner en stiller vervoer

Om de grondstoffen veilig naar de site te brengen en het vervoer schoner en stiller te maken, onderzoeken we hoe we de duurzame weg tussen haven en Chemelot kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld zelfrijdend elektrisch vervoer. Met aanwonenden van drie straten in Urmond zijn we in gesprek over omgevingskwaliteit: hoe kunnen we de groenstrook tussen deze zogenoemde multimodale corridor en hun perceelgrenzen zo inrichten, dat ze zo weinig mogelijk zien, horen en ervaren van het vervoer?

We hebben een speciale projectenpagina met meer uitleg op onze website.

Koning: ‘Chemelot uniek en belangrijk’

Wat een eer om koning Willem-Alexander begin juni te ontvangen. Hij noemt Chemelot, het industriepark met de Brightlands Chemelot Campus “een uniek ecosysteem waar we heel voorzichtig mee moeten zijn in Nederland”. “Door de samenwerking van zoveel bedrijven, kennis en expertise is Chemelot belangrijk voor de circulaire economie en circulaire productie. Iets om heel trots op te zijn”, vertelde koning Willem-Alexander tijdens zijn werkbezoek met de focus op waterstof.

Meer weten? Kijk hier.

Nieuwe fabriek maakt waterstof uit hout

Het internationale energiebedrijf Uniper wil op Chemelot een fabriek bouwen die hout vergast en er onder meer waterstof van maakt. Chemelot is de eerste locatie in Nederland voor deze innovatieve technologie. Het zogenoemde syngas kan aardgas vervangen als essentiële grondstof. Hiermee is het een sleutel in de groene productie van onder meer plastic, meststoffen en farmaceutische producten.

Dit is het plan.

Veiligheidsafspraken met overheden

Hoe maak je Chemelot en haar omgeving steeds een beetje veiliger? Dat doe je onder meer door afspraken te maken en samen te werken. Dat is ook de insteek van een veiligheidsconvenant dat is ondertekend door Provincie Limburg, de drie gemeenten die rondom Chemelot liggen en natuurlijk Chemelot zelf. Stichting Chemelot, DSM Nederland en Chemelot Site Permit slaan de handen ineen met de overheden om zich hiervoor in te spannen.

Hoe? Dat lees je hier.

Kwartetspel voor omwonenden

We merken dat veel mensen niet goed weten wat Chemelot is en wat al die bedrijven maken. Daarom hebben we een kwartetspel gemaakt met 52 herkenbare spullen die jij en ik in en om huis hebben, met daarin de grondstoffen die de 60 fabrieken op Chemelot maken. Er zijn 13 thema’s voor de kaarten, waaronder huiskamer, keuken, vrije tijd, sport en vervoer. Elk huishouden dat mee gaat met de gratis rondleiding per bus krijgt een spel. Op LinkedIn, Facebook en Instagram delen we wekelijks de thema’s met elk vier kaarten en producten. 

Ontdek hier meer over onze grondstoffen.


 

Eén jaar rondleidingen voor omwonenden

Om de bewustwording te vergroten over Chemelot, houden we inmiddels sinds een jaar rondleidingen per bus. Al zeker 2000 belangstellenden hebben we meegenomen op het industrieterrein en verteld over de context, hoe belangrijk Chemelot is voor de regio en Nederland, wat we allemaal doen om zo veilig mogelijk te werken en aan de klimaatdoelen te voldoen. 

Ook iets voor jou? Meld je hier aan.

Groot onderhoud fabrieken

Tot eind november is groot onderhoud gepland aan verschillende fabrieken. We inspecteren buiten- en binnenwerk van de fabrieken en waar nodig worden onderdelen gerepareerd, vernieuwd of verduurzaamd. Bij het stilleggen en weer opstarten van onze fabrieken kun je een grote vlam zien en horen. Dat vinden we vervelend en we doen er dan ook alles aan om licht- en/of geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken. 

In dit filmpje krijg je meer uitleg.

Uitzonderlijk transport met opslagtanks door Urmond

Twee enorme stalen opslagtanks, zogenoemde bullets, rijden op 7 en 8 juli in de avond vanuit de haven Stein naar Chemelot. Omdat ze maar liefst 53 meter lang zijn en een doorsnede van 8 meter hebben, wordt de A2 kort afgesloten om het speciaal transport de snelweg te laten ‘oversteken’ naar het industrieterrein.

Het speciaal transport neemt de hele breedte van de weg in beslag; bewoners is gevraagd die avonden niet op straat te parkeren. Om onze en jouw veiligheid te garanderen, vragen wij je niet onnodig in de buurt te komen.

Lees hier verder.

Volg ons ook op LinkedIn

Zo ben je als eerste op de hoogte van bijzondere gebeurtenissen op Chemelot.

Volg ons
Contactgegevens
Bezoekadres
Urmonderbaan 22
6167 RD Geleen

Postadres
Postbus 27
6160 MB Geleen

e. info@chemelot.nl
Volg ons op social media
facebook linkedin youtube twitter instagram
Afmelden voor deze nieuwsbrief? klik hier.