Multinationals kiezen Chemelot voor verduurzaming

26 maart 2024|Nieuws

Chemelot blijft de grondstoffen maken voor kunstmest en kunststof producten die we met z’n allen onmisbaar vinden. Maar dan klimaatneutraal, met hergebruikt (plastic) afval als grondstof. Tientallen multinationals zien Chemelot als favoriete plek om alle 60 fabrieken en daarmee alle eindproducten te verduurzamen.

“We kunnen het hier realiseren vóór 2050”, weet Chemelot-directeur Loek Radix. “De tonnenjacht - minder CO₂ uitstoten - gaan we halen. Het gaat om de omslag van bedrijven die andere grondstoffen gaan gebruiken. Dat is moeilijk, maar het moet. En het lukt”, vertel hij tegen koningin Máxima. “De sleutel voor de oplossing van het klimaatprobleem ligt op Chemelot.”
Twee derde van alle kunststoffen die geproduceerd worden in Nederland, wordt geëxporteerd naar het buitenland. Deze zouden moeten terugkomen voor hergebruik, zodat de bedrijven nieuwe producten voor consumenten kunnen maken van deze hergebruikte grondstof. Dat moeten we samen doen, ziet de koningin.

Chemelot is bakermat waterstofproductie

  • RWE/FUREC wil een grote fabriek bouwen die waterstof gaat maken uit huishoudelijk restafval. Denis Aarssen van RWE motiveert: “Chemelot is de bakermat voor waterstofproductie uit restafval.”
  • Uniper ambieert een fabriek in Geleen die waterstof maakt uit biomassa. Dyonne Rietveld van Uniper ziet: “Nederland heeft voldoende regelgeving voor energietransitie maar niet voor grondstoftransitie.”
  • SABIC en Plastic Energy nemen later dit jaar een recyclingfabriek waarin gebruikt plastic de nieuwe grondstof wordt voor de productie van circulaire polymeren en duurzamere eindproducten.
  • QCP maakt van plastic consumentenafval de grondstoffen voor bijvoorbeeld zeepverpakkingen en koffers. Een schoolvoorbeeld van circulariteit. “Groene chemie is mogelijk”, bevestigt Arnold Stokking van onderzoeksinstituut Brightsite op Chemelot. “Hier hebben we de wetenschap, de kennis en de toegang.”

In Nederland moeten belangrijke keuzes worden gemaakt om de basisindustrie en daarmee werkgelegenheid en welvaart hier te houden. Wegjagen van bedrijven heeft impact op de economie en duurzaamheid. Als consument en land word je afhankelijk van landen elders ter wereld. Terwijl we in Nederland de kennis en mogelijkheden hebben om te verduurzamen, klimaatdoelen te halen en de werkgelegenheid te behouden of te laten groeien. Chemelot is koploper qua verduurzaming.

Industrie vraagt beleidskeuzes van Nederland

Kortom: liever groen hier produceren dan grijs elders. Dit is wat de industrie in Nederland hiervoor nodig heeft van de overheid:

  • klimaatbeleid, industriebeleid en regiobeleid,
  • beschikbaarheid elektriciteit en waterstof,
  • versnelde aanleg van 380 kiloVolt aansluiting voor (groene) stroom naar Chemelot,
  • beleidskeuzes voor een zogenoemd Level playing field in Europa,
  • bescherming van de concurrentiepositie van Europa,
  • naast de Greendeal ook een Industrydeal.

Hier lees je meer over de projecten van bovengenoemde en andere nieuwe bedrijven.



Wil je meer weten over 'Chemelot circulair, de routekaart in één oogopslag'? Klik dan hier.