Vreemde opmaak of geen afbeeldingen? Bekijk de online versie.
Beste omwonende van Chemelot,

In deze nieuwsbrief delen we ontwikkelingen, waar we je graag over informeren. We zetten er een aantal op een rijtje; het complete overzicht lees je op www.chemelot.nl/nieuws.

Veiligheidsafspraken met overheden

De Technische Veiligheidscommissie (TVC) heeft vorig jaar aanbevelingen gedaan om de omgevingsveiligheid rondom Chemelot te verbeteren. Deze zijn uitgewerkt in een gezamenlijke projectgroep tot een (concept) veiligheidsconvenant tussen de Provincie, de drie omliggende gemeenten, DSM, CSP en Stichting Chemelot. Op dit moment loopt de behandeling hiervan bij de overheden; de planning is om begin 2023 het veiligheidsconvenant vast te stellen en te tekenen. In de volgende nieuwsbrief lees je hier meer over. 

Nieuwe bedrijven op Chemelot

Tessenderlo Kerley start deze maand met de bouw van een nieuwe fabriek op Chemelot voor de productie van vloeibare kunstmest. Een mooie impuls die goed aansluit bij de duurzaamheidsambitie van Chemelot en de andere bedrijven. Op 12 december is het officiële startsein gegeven van de bouw.

Op deze dag is ook het startschot gegeven voor Coolbrook, dat een testreactor bouwt voor het elektrisch kraken van nafta. 

Het is de ambitie van Chemelot om in 2050 klimaatneutraal te werken.

Lees hier het bericht
Bezoek landelijke politici

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, staatsecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat, CDA-leider Wopke Hoekstra en ook fractievoorzitter Laurens Dassen van Volt hebben afgelopen kwartaal Chemelot bezocht. Ze maken zich net als Chemelot-directeur Loek Radix zorgen over de toekomst van Chemelot en de industrie in Europa. De helft van de fabrieken op Chemelot ligt geheel of gedeeltelijk stil door de hoge energieprijzen.

Ze zien ook de kansen op Chemelot: wat er hier al gebeurt op het gebied van duurzaamheid en hoe innovatief we hier werken, zeker in vergelijking met heel veel andere plekken in Europa. Maar ook de impact van de wereldproblematiek op de energieprijzen en wat dat betekent voor Chemelot. De hoge energieprijzen zetten extra druk op de verduurzaming van de energievoorziening en de productie van basisgrondstoffen op Chemelot.
Korte berichten hiervan lees je op onze pagina’s op Facebook en LinkedIn.

Hoe ervaar je Chemelot als omwonende?

Chemelot doet er alles aan om in 2025 het meest veilige chemisch industrieterrein van Europa te zijn. Maar zelfs op het meest veilige industrieterrein kan er wel eens iets misgaan. Dan is het belangrijk dat omwonenden weten wat ze moeten doen om zichzelf en huisgenoten in veiligheid te brengen. Onder de noemer ‘Samen Veilig Rondom Chemelot’ laten Chemelot, Veiligheidsregio Zuid-Limburg, gemeente Beek, gemeente Sittard-Geleen, gemeente Stein, Provincie Limburg, brandweer, GGD Zuid-Limburg en politie de komende jaren daarom zien wat de risico’s zijn van wonen in de omgeving van een chemisch industrieterrein. Wat Chemelot, overheden en hulpdiensten doen om die risico’s te beperken. En wat omwonenden zélf kunnen doen bij eventuele incidenten.

Het introductiefilmpje zie je onderaan deze pagina: 
samen-veilig-rondom-chemelot

Ook is een vernieuwde meterkastkaart gemaakt met hoe te handelen bij alarm. Deze kun je ontvangen via de gemeente waar je woont.

Open dag 1 oktober

Maar liefst 2500 bezoekers hebben we ontvangen op onze Open dag Chemelot op 1 oktober. Om kennis te maken met de bedrijven op het industriepark en de Brightlands Chemelot Campus, de innovatieve oplossingen die onze leefwereld een stukje duurzamer maken en in gesprek te gaan met onze brandweer en noodorganisatie om te ervaren wat we allemaal doen en kunnen om onverwachte situaties te tackelen. Je kon en kunt ook mee met een bustour over het terrein. 

Ga mee met de gratis rondleiding

Om de bewustwording te vergroten over Chemelot, zijn we dit jaar gestart met rondleidingen per bus. Maar liefst duizend belangstellenden hebben we meegenomen en verteld over de context, hoe belangrijk Chemelot is voor de regio en Nederland en wat we allemaal doen om zo veilig mogelijk te werken en aan de klimaatdoelen te voldoen.
Omwonenden, sollicitanten, familieleden en oud-medewerkers waarderen het dat we ze een kijkje op het terrein gunnen met een toelichting over het belang van Chemelot en de samenhang van de fabrieken. We gaan ook in op vragen die er leven.
Ook iets voor jou (vanaf 16 jaar)? 

Meld je hier aan voor de Chemelot bustour
Fijne feestdagen

Voor nu wensen we jou en je naasten fijne feestdagen en een mooi jaar! Wij werken natuurlijk met voldoende collega’s door om te zorgen voor de veiligheid op en rondom Chemelot. 

Contact

Nieuwsgierig naar meer? Lees verder op www.chemelot.nl/nieuws en bekijk het filmpje op onze homepage over wat er allemaal gebeurt op Chemelot.

Je kunt je vraag of suggestie mailen naar info@chemelot.nl

De toekomst begint vandaag. Hier en nu, op Chemelot.
Contactgegevens
Bezoekadres
Urmonderbaan 22
6167 RD Geleen

Postadres
Postbus 27
6160 MB Geleen

e. info@chemelot.nl
Volg ons op social media
facebook linkedin youtube twitter instagram
Afmelden voor deze nieuwsbrief? klik hier.