Vreemde opmaak of geen afbeeldingen? Bekijk de online versie.
logo
In de omgeving
NIEUWSBRIEF omwonenden, juli 2022
Beste omwonende van Chemelot,

In deze nieuwsbrief delen we ontwikkelingen, waar we je graag over informeren. We zetten er een aantal op een rijtje; het complete overzicht lees je op www.chemelot.nl/nieuws

Positieve reacties na informatieavond over ontwikkelingen Stein

Het betrekken van de omgeving is belangrijk voor Chemelot. Daarom hebben we eind juni een informatieavond gehouden voor buurtbewoners over veranderingen in de haven van Stein en op ons terrein om de levering van bepaalde grondstoffen te blijven garanderen. Als gevolg van deze plannen rijdt er minder vrachtverkeer door Urmond en Stein en is er ook minder geluid. We willen natuurlijk niet alleen werken in de regio, maar ook fijn wonen en leven. Het hele bericht zie je hier

Milieuklachtenlijn

Hoewel we in 2021 het laagst aantal milieuklachten in vijf jaar hadden, kwamen in mei helaas fors wat klachten binnen bij de Milieuklachtenlijn over geluidsoverlast na een storing bij een van de krakers van Sabic en een storing bij USG.

Onze excuses voor de geluidsoverlast; ook wij vinden het heel vervelend als je thuis je rust niet kunt vinden door iets of iemand anders. Je mag erop vertrouwen dat de medewerkers er alles aan doen om een storing te voorkomen of zo snel mogelijk te verhelpen. De meesten wonen met hun gezin ook in de omgeving van Chemelot.

Je kunt een klacht melden via Melden klacht (chemelot.nl). Iedere klacht krijgt opvolging; op deze manier proberen we met elkaar eventuele overlast te minimaliseren.

Open dag 1 oktober

We hebben er lang naar uitgekeken: op 1 oktober ben je welkom tijdens onze open dag, tijdens het landelijke Weekend van de Wetenschap.

Maak kennis met de bedrijven op het industriepark en de Brightlands Chemelot Campus, ontdek innovatieve oplossingen die onze leefwereld een stukje duurzamer maken en ga in gesprek met onze brandweer en noodorganisatie om te ervaren wat we allemaal doen en kunnen om onverwachte situaties te tackelen. Je kunt ook mee met een bustour over het terrein.

We zijn druk bezig met de voorbereidingen, houd onze website en andere berichten in de gaten zodat je je kunt inschrijven.

Nieuws
Nieuws
Aandacht voor circulair water Chemelot
Milieujaarverslag

Om de klimaatdoelen te halen en duurzamer te produceren, kijken we ook goed naar het gebruik van water op heel Chemelot. Lianne van Oord, Denise Bakker en Sara Vanderheijden vertellen over de uitdagingen en de oplossingen in dit artikel

Met dit jaarverslag geven we inzicht in emissies en bijzondere voorvallen, met speciale aandacht voor omgeving, veiligheid en duurzaamheid. De totale uitstoot aan broeikasgassen is in 2021 met maar liefst 7% afgenomen. Chemelot bevindt zich daarmee, wat betreft reductie van broeikasgassen, aan de top van de industriële clusters in Europa. Wij zijn daar trots op!

6 juli 2022
20 juni 2022
Naar nieuwsoverzicht
Recycling van plastic afval

SABIC en Plastic Energy nemen later dit jaar 's werelds eerste installatie in gebruik die gebruikt plastic gaat recyclen, dat voorheen vooral verbrand werd. Het project heet SPEAR: SABIC Plastic Energy Advanced Recycling. Het project wordt uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken. Nalco Water bouwt hiervoor een circulair watersysteem, zodat er geen afvalwater naar de waterzuivering of het milieu gaat. Deze fabriek wordt nu gebouwd en sluit goed aan bij de ambitie van Chemelot om in 2050 circulair te produceren.

De nieuwe installatie maakt zogenoemde Tacoil van afvalplastics die moeilijk mechanisch te recyclen zijn. Dat is een synthetische olie die SABIC vervolgens in zijn krakers in Geleen verwerkt tot nieuwe polymeren. De demofabriek krijgt een productiecapaciteit van 15 kiloton Tacoil per jaar. Het gepatenteerde proces voor de fabriek is van Plastic Energy. Dit bedrijf noemde het proces Thermal Anaerobic Conversion (TAC), vandaar de naam Tacoil. 

Bustour over Chemelot groot succes

De gratis rondleidingen die we sinds mei geregeld per bus geven, zijn drukbezocht. De eerste acht die we gepland hadden, waren zelfs in drie dagen tijd volgeboekt. Inmiddels staan de tours gepland tot het einde van dit jaar.

Omwonenden, sollicitanten, familieleden en oud-medewerkers waarderen het dat we ze een kijkje op het terrein gunnen met een toelichting over het belang van Chemelot en de samenhang van de fabrieken. We gaan ook in op vragen die er leven.

Ook iets voor jou (vanaf 16 jaar)? Je kunt je hier aanmelden: www.chemelot.nl/bustour

Nao veure, Fortuna!

Fortuna Sittard en Chemelot spelen allebei op het hoogste niveau en zijn boordevol ambitie. We slaan de handen ineen voor een partnership waarbij synergie het toverwoord is. “Dit past goed bij de transitie van het chemiecluster waarbij we het allerbeste chemiepark in Europa willen worden op het gebied van duurzaamheid, concurrentiekracht en veiligheid in samenwerking met onze omgeving”, stelt Chemelot-directeur Loek Radix. “Zo kunnen we samen trots zijn op wat we in Limburg presteren. Bovendien vinden we een goede relatie met mensen in de omgeving belangrijk en betrekken we ze graag bij wat we doen.”

Chemelot is de grootste werkgever in de regio. Zet je talent in bij een van de 200 bedrijven op het industrieterrein of de Brightlands Chemelot Campus. Kijk voor een baan vol kansen of opleiding op www.chemelot.nl of Vacatures - Chemelot Talent Office (recruitee.com)

Contactgegevens
Bezoekadres
Urmonderbaan 22
6167 RD Geleen

Postadres
Postbus 27
6160 MB Geleen

e. info@chemelot.nl
Volg ons op social media
facebook linkedin youtube twitter instagram
Afmelden voor deze nieuwsbrief? klik hier.