Vreemde opmaak of geen afbeeldingen? Bekijk de online versie.
logo
Nieuwsbrief #8 | september 2020
Een bijzondere zomer....

Afgelopen half jaar stond vooral in het teken van het Corona virus en de manier waarop Chemelot, als vitale sector, zo goed en veilig mogelijk in staat was grondstoffen te blijven produceren. Het was en is absoluut noodzakelijk om deze vitale grondstoffen te kunnen leveren voor onder meer desinfecterende gel, mondkapjes en plexiglas. Nog altijd wordt er, net als op vele andere locaties, met aangepaste bezetting en preventieve maatregelen gewerkt. En helaas weet niemand hoe het najaar van 2020 zal verlopen en hoe het verdere verloop is van het Corona virus. Laten we vooral alert en waakzaam blijven! 

Deze zomer werd ook het convenant Operation Clean sweep getekend door de directie van CSP. Als Chemelot site hebben we de ambitie om in 2025 de meest duurzame site van Europa te zijn. Daar hoort ook bij dat er geen plastic pellets in het milieu terecht komen. Om deze ambitie te concretiseren gaan we aan de slag met dit vraagstuk. 

Helaas kan de 2-jaarlijkse Dag van de chemie dit jaar geen doorgang vinden vanwege het Corona virus. Maar we hebben een leuk en ontspannen alternatief bedacht om toch betrokken te kunnen zijn en blijven bij Chemelot. Op zaterdag 3 oktober a.s. vindt de online Chemelot quiz plaats. Iedereen kan meedoen met een team en, naast het testen van je Chemelot kennis, is er volop entertainment en zijn er leuke prijzen te winnen van lokale ondernemers! 

Strategische gebiedsvisie omgeving Chemelot

De omgeving van Chemelot is een dynamisch gebied. Chemelot en ook inwoners en bedrijven in de steden, dorpen en het landschap in het gebied willen zich blijven ontwikkelen. Er zijn verschillende doelen voor een beperkte ruimte. Afstemming tussen Chemelot en haar omgeving is daarom nodig.

In dialoog met alle partijen in de omgeving van Chemelot wordt in 2020 gewerkt aan een gedragen toekomstbeeld voor het gebied: de strategische gebiedsvisie voor de omgeving van Chemelot. Met als doel om ruimtelijke ontwikkelingen in de omgeving van Chemelot, die Chemelot én omgeving versterken, in balans met elkaar te brengen.

Lees meer over de straegische gebiedsvisie Chemelot
Speel mee op 3 oktober met de Chemelot Quiz

In tijden van corona is het niet mogelijk om evenementen door te laten gaan zoals we die gewend waren. Dit betekent dat de 2-jaarlijkse open dag op Chemelot helaas is geannuleerd. Maar niet getreurd… Je kunt dit jaar alsnog in de wereld van Chemelot stappen. En wel vanaf je eigen bank, gewoon thuis voor de buis!

Op zaterdag 3 oktober om 19.00 uur gaan we van start met de Chemelot Quiz. Een leuke avond vol gezelligheid, interactie en informatie. Want wat weet jij nu eigenlijk over Chemelot?

De quiz bestaat uit maar liefst 6 speelrondes met allerlei weetjes en vragen over het terrein, de verschillende bedrijven, de historie, de veiligheid en duurzaamheid. Maar zelfs ook over de relatie tussen bier en chemie. Tussen de rondes door zorgt een DJ voor extra leuke entertainment. En het mooiste van alles: er zijn leuke lokale prijzen te winnen door middel van een prijzenrad!

Schrijf je in en doe mee!!

Operation Clean Sweep

De directie van Chemelot Site Permit B.V. (CSP), houder van de milieuvergunning van het Chemelot terrein, heeft vandaag het Operation Clean Sweep® (OCS) – convenant ondertekend. Daarmee verbindt het chemisch industrieterrein zich aan het doel van nul emissie van kunststof korrels, vlokken en poeder naar het milieu. Hiermee gaat Chemelot dan ook aan de slag.

Daarnaast was Chemelot een van de deelnemende partners aan de Maas Clean up dag op 19 september jl. Van Eijsden naar de Mookerhei: op zaterdag 19 september 2020 staken we samen de handen uit de mouwen en maakten we, samen met vele andere partijen en duizenden vrijwilligers, de Maas één dag plasticvrij. Meer over dit mooie initiatief is te lezen de website

Lees meer over de Maas clean up
Feel the chemistry

Dit najaar staan de bedrijven en kennisinstellingen op de Brightlands Chemelot Campus, samen met trots stil bij 80 jaar materialen innovatie en chemie in Geleen. Met het Festival Feel the Chemistry: een expositie, presentaties, challenges én Innovatie Speurtocht voor jong en oud door de stadscentra van Geleen en Sittard.

80 jaar wetenschap en innovatie in Geleen Tachtig jaar geleden, in 1940, werd het centrale laboratorium voor fundamenteel onderzoek in Geleen geopend. Nu is het oude lab een monument in het hart van Brightlands Chemelot Campus.

Lees meer
Nieuws
Nieuws
Veel gestelde vragen rondom overlast
Bruine pluim te zien?

Chemelot heeft duurzaamheid en veiligheid hoog in het vaandel staan. Toch kan het voorkomen dat er hinder ontstaat door de bedrijfsvoering op het industrieterrein. De meest voorkomende vragen hebben we gebundeld en gepubliceerde op de website en zijn te lezen via deze link.

In de afgelopen periode werden via social media vragen gesteld over bruine pluimen. Doordat bij de start en de stop van een salpterzuurfabriek de zogenaamde denox installatie niet gebruikt kan worden, kan dit op beide momenten een bruine pluim veroorzaken. 

Naar nieuwsoverzicht
Chemiemagazine in gesprek met Loek Radix

In de uitgave augustus van het Chemiemagazine van de VNCI gaat de redactie in gesprek met Loek Radix, directeur Chemelot, over de doelstellingen richting 2025 en 2050. Chemelot wil in 2025 de meest veilige, duurzame en concurrerende chemiesite van West-Europa zijn en in 2050 volledig klimaatneutraal draaien. Duidelijke doelstellingen bij dit chemiecluster in het zuiden van het land.

Ons land huisvest, mede vanwege haar gunstige geografische ligging, vijf unieke chemieclusters die samen de ruggengraat van de Nederlandse chemische industrie vormen. In de zomerserie Clemieclusters Nederland sprak Chemie Magazine met Loek Radix, Executive Director bij Chemelot. 

Lees het volledige artikel
DSM halveert de ecologische voetafdruk van Akulon® PA6

DSM kondigde deze zomer aan dat haar Engineering Materials Akulon® PA6-portfolio, vanaf begin 2021 wordt geproduceerd met een aanzienlijk verminderde ecologische voetafdruk en zo de laagste CO2-voetafdruk van PA6 op de markt is.

Hierdoor kunnen klanten van DSM de CO2-voetafdruk van hun eigen producten verkleinen en bijdragen aan de wereldwijde vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Akulon Polyamide 6 is een thermoplastisch materiaal met een hoge hittebestendigheid. Het wordt vaak gebruikt in diverse toepassingen, waaronder auto's, elektrische apparatuur, elektronische apparaten en verpakkingen.

Lees meer
Contactgegevens
Bezoekadres
Urmonderbaan 22
6167 RD Geleen

Postadres
Postbus 27
6160 MB Geleen

e. info@chemelot.nl
Volg ons op social media
facebook linkedin youtube twitter instagram
Afmelden voor deze nieuwsbrief? klik hier.