Vreemde opmaak of geen afbeeldingen? Bekijk de online versie.
logo
In de omgeving
maart 2019
Er wordt hard gewerkt aan de ambitie

Chemelot is druk bezig met de vernieuwde visie en ambitie om in 2025 de meest veilige, meest duurzame en meest competitieve chemiesite van West-Europa te zijn. Hoe Chemelot invulling geeft aan het bereiken van deze ambitie en hoe wij bezig zijn met de toekomst van de site en de ontwikkelingen op deze locatie lees je in deze nieuwsbrief. 

Bijeenkomst Chemelot voor omwonenden op 2 april a.s.

Op dinsdag 2 april a.s. organiseert Chemelot een bijeenkomst voor omwonenden. Tijdens deze bijeenkomst informeren wij omwonenden over de stand van zaken van het project Samen bewust veilig. Ook willen wij een ieder op de hoogte brengen van de geplande onderhoudsstops bij diverse fabrieken dit voorjaar. Wel vragen wij u zich, mede vanwege de beschikbare capaciteit, vooraf schriftelijk aan te melden.

Wij ontvangen graag uw naam en e-mailadres via info@chemelot.nl. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan tot 1 april a.s. Na uw aanmelding ontvangt u een bevestiging en verdere detailinformatie over de locatie.

Lees meer
In gesprek over project TA F3400 van USG

Voor USG is het project TA F3400 een uitdaging. "Geen gewone uitdaging, maar een uitdaging op alle fronten" volgens projectleider John Penners.

Medio 2017 werd al gestart met de scopevorming van dit project. Dat is niet echt vreemd; een degelijke voorbereiding van een TA vraagt nu eenmaal veel tijd. Daarnaast rees de vraag of er naast reguliere TA werkzaamheden niet aanvullende levensduur verlengde zaken uitgevoerd moesten worden om de ketel betrouwbaar te kunnen bedrijven tot de volgende stop in 2023.

Lees meer
Zonnepark De Louisegroeve in gebruik

Op Chemelot werd op 15 maart jl het grootste industriële zonnepark van Limburg De Louisegroeve, gelegen op Chemelot, officieel in gebruik genomen. Het park, met 10.573 zonnepanelen, heeft een oppervlakte van 5,7 hectare en moet jaarlijks zorgen voor een reductie van zo’n 41,500 ton CO2. De opgewekte energie wordt geleverd aan het openbare net, waardoor zo’n 1.000 huishoudens kunnen worden voorzien van duurzame elektriciteit. Dit gerealiseerde project sluit aan bij de uitgesproken visie en ambitie van Chemelot. Chemelot wil namelijk voor 2025 uitgroeien tot de meest veilige, duurzame en concurrerende chemiesite van West-Europa. Een glimp van het nieuwe zonnepark krijg je langs de Urmonderbaan ter hoogte van het stoplicht richting Lindenheuvel. 

lees meer
Nieuws
Nieuws
Start bouw Mitsui fabriek
Vynova 1000 dagen zonder OSHA

Op 18 januari 2019 is het startsein gegeven voor de bouw van de fabriek op Chemelot voor productie van innovatief kunststof materiaal (PP Compound). De bouw van deze fabriek draagt bij aan de wereldwijde noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen verder te beperken.

Binnen de automotive industrie is er een toenemende vraag naar lichtgewicht oplossingen op basis van polypropeen kunststof materialen. Op deze manier wordt het gewicht van de auto’s verlaagd en heeft dit een positief effect op het brandstofverbruik, het bereik van elektrische auto’s en dus ook op de vermindering van CO2 uitstoot. Dit draagt bij bij tot het verdere verduurzaming van het autogebruik.

Vynova Beek B.V., gevestigd op de Chemelot site, is Europees leider in het produceren van PVC is. Op 13 februari 2019 heeft Vynova 1000 dagen zonder OSHA bereikt. OSHA (Occupational Safety and Health Administration) heeft als doel om Europese werkplekken veiliger, gezonder en productiever te maken. Dankzij het continu bewust veilig samenwerken van de medewerkers en contractors heeft het bedrijf 1000 dagen geen ongevallen gehad. Een hele prestatie, gefeliciteerd!

18 januari 2019
21 februari 2019
Naar nieuwsoverzicht
In de wolken..

Wist je dat de wolken van de koeltoren die je bij Chemelot ziet, puur uit water bestaan?

Het zit namelijk zo: de koeltoren hoort bij de ammoniakfabriek van OCI Nitrogen. Ammoniak moet in de fabriek gekoeld worden en dat gebeurt met koud water. Per uur stroomt er zo’n 1,5 miljoen liter water door de fabriek en wordt het water door de koeltoren hergebruikt. De stoom die vrij komt gaat als energie naar andere fabrieken. De wolken die je dus elke dag ziet, bestaan puur uit waterdamp.

Bekijk het filmpje van OCI Nitrogen. Hierin wordt in een minuut uitgelegd waarom het water wordt hergebruikt en hoe het zit!

Bekijk de video
SABIC produceert als eerste gecertificeerde circulaire polymeren

SABIC, een wereldleider in de chemische industrie gevestigd op Chemelot, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in een grensverleggend project door als eerste gecertificeerde circulaire polymeren te produceren op basis van een grondstof afkomstig uit gemengd plastic afval.

De eerste hoeveelheden pyrolyse-olie - de grondstof die gemaakt wordt uit plastic afval - zijn in de productiefaciliteit van SABIC in Geleen als grondstof gebruikt om de eerste gecertificeerde circulaire polymeren te produceren. 

De productie en commercialisering van de eerste maandelijkse volumes van gecertificeerde circulaire polymeren - polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) - zijn een belangrijke stap met het oog op de in 2021 geplande opstart van de commerciële fabrieken die SABIC en PLASTIC ENERGY voornemens zijn te bouwen in Nederland en waarin laagwaardig plastic afval zal worden verwerkt tot een alternatieve grondstof.

Lees meer
Contactgegevens
Bezoekadres
Urmonderbaan 22
6167 RD Geleen

Postadres
Postbus 27
6160 MB Geleen

e. info@chemelot.nl
Volg ons op social media
facebook linkedin youtube twitter instagram
Afmelden voor deze nieuwsbrief? klik hier.