Slimme racefiets op maat

09 december 2019|Nieuws

Een consortium van Limburgse bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf en bedrijven op Brightlands Chemelot Campus heeft een innovatieve lichtgewicht racefiets ontwikkeld, die op maat en naar wensen van de toekomstige gebruiker wordt gemaakt. Het prototype is over ongeveer een half jaar gereed. Zodra daarna de volledig gepersonaliseerde, unieke en veilige racefiets klaar is voor de consument, brengt het consortium de fiets vanuit Limburg op de markt.

Door te kiezen voor het ontwikkelen van een racefiets, speelt het consortium in op de groeiende populariteit van de wielersport en op het positieve effect van sport op de gezondheid.

De innovaties zijn vooral te vinden op het gebied van materiaal- en productietechnologie, sensoriek en ICT voor het generen van productiegegevens. De technologie en innovatie hebben ook de potentie om in maakindustrie in onder andere veiligheidssector, lucht- en ruimtevaart en auto- en motorsport te worden gebruikt.

Consortium
Aan het prototype van de racefiets wordt momenteel de laatste hand gelegd. Naar verwachting kan deze eerste versie van de 100 % Limburg Bike binnen een half jaar worden gepresenteerd. Het consortium, dat door Brightlands Chemelot Campus bij elkaar is gebracht, bestaat uit CeraCarbon, Mullens Sports & Health Innovations, Belgian Cycling Factory, Eurocarbon, Kembit, Brightlands Chemelot Campus, Brightlands Materials Center en Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL).

Innovatief
De 100% Limburg Bike onderscheidt zich op innovatief gebied door:

  • De racefiets is samengesteld via diverse 3D print-technologieën en ontwikkelingen. In materiaal gaat het dan om titanium, sealed magnesium en carbon vezel. Het frame wordt ingemeten op maat van de gebruiker gemaakt en voldoet aan de ISO-standaarden en eisen van UCI. Elk exemplaar is uniek en wordt in vorm, 3D-printwensen en in gewenste kleuren van de gebruiker gemaakt.
     
  • De voorvork is onbreekbaar. De combinatie van carbonvezels en Dyneema® vezels zorgt voor optimale sterkte en stijfheid van de voorvork en daarmee voor veiligheid van de gebruiker. Speciale vlechttechniek (overbraiding) zorgt voor de juiste dichtheid en richting van fibers.
     
  • Het frame en de verbindingen (lugs) worden aan elkaar gelijmd, een techniek zoals die in de vliegtuig- en automotive-industrie ook wordt toegepast. Hiervoor wordt aan een duurzame biobased lijm gewerkt. De ontwikkeling van thermoplastische hars gaat ervoor zorgen dat het carbon recyclebaar wordt.
     
  • Aan de materialen wordt een sensing-functionaliteit toegevoegd, waardoor continu gemonitord kan worden aan welke belasting de fiets wordt blootgesteld. Sensing controleert bijvoorbeeld of de racefiets bij een lichte botsing onzichtbare schade heeft opgelopen.

Consument
Wanneer en waar de sportieve fietsliefhebber de 100% Limburg Bike kan bestellen en welk prijskaartje er dan aan hangt, is nog onbekend.

Het 100% Limburg Bike-project wordt ondersteund door het Europees fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) en door de Provincie Limburg. EFRO stelt geld beschikbaar voor projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van de Zuid-Nederlandse economie en in dit geval meer in het bijzonder het innovatievermogen van het MKB.

Kijk voor meer informatie op: https://limburgbike.brightlands.com/