Naftakraker koppelt petrochemie aan agrarische en afvalsector

22 augustus 2019|Nieuws

Agro & Chemie publiceerde in editie juni een artikel over de uitdagende transformatieproces van de naftakraker van SABIC. Het is de koppeling tussen sectoren die tot voor kort langs elkaar heen werkten, die de biobased en circulaire economie serieus vooruithelpt. Met die overtuiging werkt SABIC in Geleen aan de productie van kunststoffen uit organische reststromen en, sinds kort, uit afvalplastic. Een uitdagend transformatieproces in fases.

Elk jaar verwerkt de naftakraker van SABIC zo’n drie miljoen ton fossiele nafta tot kunststoffen voor de industrie. Vooral de verpakkingsindustrie voelt de druk om fossiele plastics te verminderen. Liever helemaal geen plastic en anders bio-plastics of gerecycled plastic. Brand owners als Unilever en Tupperware tonen volgens Frank Kuijpers, General Manager voor duurzaam ondernemen binnen SABIC, dan ook veel interesse in de initiatieven die SABIC neemt om de lineaire levenscyclus gefaseerd te transformeren tot een gesloten kringloop.

“Wij gaan onze processen niet vervangen”, benadrukt Kuijpers, “We willen met geringe aanpassingen alternatieve basisgrondstoffen opwaarderen om dezelfde producten te maken. Met dezelfde kwaliteit en zuiverheid.” Dat begon al zes jaar geleden met de toevoer van onder meer enkele kilotonnen TAL-olie in de kraker. Deze olie is afkomstig uit de schors van bomen, een restproduct uit de houtindustrie. “Een prima voedingsstof voor onze kraker.”

Lees hier het hele artikel.

Olefins 4