Eerste medische mond- en neusmaskers van eigen bodem in ontvangst genomen

29 april 2020|Nieuws

Gisteren werden de eerste medische mond- en neusmaksers overhandigd in het Tergooi-ziekenhuis in Hilversum aan minister Martin van Rijn door een vertegenwoordiging van de drie bedrijven, waaronder Edith Schippers als president DSM Nederland. Op 10 april jl. werd de samenwerking een feit tussen DSM, Afpro Filters en Auping om te starten met de grootschalige productie van FFP2 medische mond- en neusmaskers.

Vanaf 10 april hebben de bedrijven in hoog tempo een productielijn opgezet in Alkmaar en Deventer. Hier worden één miljoen mondmaskers per week gemaakt, een kwart van de acuut benodigde medische mondmaskers voor de zorg in Nederland.

Kostprijs

Het beschermingsmiddel wordt tegen kostprijs geleverd aan het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), dat de distributie naar zorginstellingen organiseert.

De mondmaskers worden handmatig gemaakt volgens de overheidsrichtlijnen door Auping. De bedden- en matrassenspecialist en DSM werken al langer samen het kader van Niaga, het recyclebare matras. Afpro brengt de kennis van het luchtfiltersysteem in.

Coördinatie DSM

DSM is verantwoordelijk voor de algehele coördinatie van het productieproces. „Wij doen er alles aan om onze kennis en capaciteiten in te zetten in deze crisis”, zegt co-CEO Dimitri de Vreeze van DSM. „Wij brengen hiervoor geen kosten in rekening. Meer dan ooit laten we zien wat de echte waarde is van samenwerking in moeilijke en uitdagende tijden.”

DSM hielp de overheid eerder al met 130.000 liter desinfectiemiddelen voor zorgmedewerkers