Chemelot wil klimaatneutraal produceren in 2050

09 december 2018|Nieuws

In aanloop naar het congres op 13 december a.s. Industry & Energy sprak de uitgave Utilities met spreker en Chemelot directeur Robert Claasen over de uitdaging om klimaatneutraal te opereren in 2050.

Chemelot maakte al eens een energietransitie mee van kolen naar aardolie en -gas. Nu staat de chemische site voor de nieuwe uitdaging om klimaatneutraal te opereren in 2050. Volgens Chemelot-directeur Robert Claasen is deze transitie zo complex dat internationale samenwerking en technische innovatie hand in hand moeten gaan.

Chemelot is niet voor niets gastheer van de tweede editie van het Industry & Energy Congres. De fabrieken op het voormalig DSM-terrein waren al geïntegreerd wat betreft energiestromen en de afgelopen dertig jaar zijn de processen continu geoptimaliseerd. Het Klimaatakkoord legt de lat nog een stuk hoger en in 2050 zal het bedrijventerrein dan ook klimaatneutraal produceren. De eerste stappen om dat te kunnen halen, zijn inmiddels al gezet, maar de gezamenlijke bedrijven zullen al hun kennis, kunde en financiële middelen moeten aanwenden om deze complexe puzzel te maken.

Tweede transitie

Chemelot-directeur Robert Claasen ziet zeker een uitdaging in de plannen die besproken worden in het Klimaatakoord. Tegelijkertijd ziet hij een enorme veerkracht bij de bedrijven op het Chemelot-terrein. ‘De energietransitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie en grondstoffen is weliswaar duur en ingewikkeld, maar het is niet de eerste transitie die we in Limburg doormaken. We zijn veertig jaar geleden ook succesvol van steenkool overgestapt op aardolie en -gas.’

Claasen wijst er nog maar eens op dat de bedrijven op Chemelot veel meer kooldioxide zouden uitstoten als ze niet samenwerkten. ‘Individueel zouden de bedrijven zo’n tien tot vijftien procent meer CO2 uitstoten. De meeste clusters hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in efficiencyverbetering. Dat maakt de uitdaging voor nog meer efficiencyverbetering een stuk lastiger omdat het laaghangende fruit allang is geplukt.

lees het artikel hier verder 

Groene grondstoffen

Op de eigen site wordt intussen wel degelijk nagedacht over alternatieve grondstofroutes, elektrificatie en het verder cascaderen van restwarmte. Claasen: ‘De fabrieken op de site gebruiken twee hoofdstromen: nafta en aardgas. OCI Nitrogen gebruikt het waterstof in het aardgas voor de productie van ammoniak, Sabic gebruikt met name nafta als grondstof voor zijn ionomeren en kunststoffen. Nu kun je waterstof ook op groene wijze maken via elektrolyse, net als je biomassa kan inzetten voor de productie van groene nafta of recyclestromen kunt gebruiken als basisgrondstof. Mechanisch recyclen doen we al op Chemelot bij QCP, de volgende stap wordt chemisch recyclen.’

Risico’s

Nu is de techniek niet eens de grootste belemmering voor duurzame projecten. ‘Technisch kunnen we al best veel bereiken’, zegt Claasen. ‘Waar projecten met name op vastlopen, is op juridische, politieke en financiële kwesties. Zo hebben we de plannen klaarliggen voor een grootschalige biogasinstallatie die zevenhonderd kiloton varkensmest kan omzetten in veertig miljoen kuub biogas. OCI Nitrogen kan dat gas direct gebruiken voor kunstmest en organische mestkorrels. Alleen is er wel subsidie nodig om de onrendabele top van het project te overbruggen.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor het congres. Kijk hier voor meer informatie.