STEM NU: Chemelot LED finalist Enlightenmentz of the Year verkiezing

16 april 2018|Nieuws

Het Chemelot LED project is een van de finalisten zijn van de Enlightenmentz of the Year verkiezing in de categorie Project. Op de Chemelot-site worden circa zeventienduizend tl-lampen vervangen door LED-verlichting. Met de nieuwe lampen wordt het energieverbruik met tachtig tot meer dan negentig procent verlaagd.

Bijzonder is dat deze LED-lampen speciaal voor de chemische industrie zijn gemaakt, voorlopig geen onderhoud nodig hebben en intelligent te schakelen zijn. Verschillende bedrijven op Chemelot en dienstverlener Sitech Services zijn samen in het innovatieve concept gestapt van de verlichting.

Het eerste idee sloeg niet meteen aan, omdat de bedrijven zelf een investering van acht tot tien miljoen euro moesten doen. Dat geld stopten ze liever in het optimaliseren van de productie dan in lampen. Daardoor is uiteindelijk een operational lease-concept ontstaan, dat de bedrijven volledig ontzorgd op het gebied van verlichting, kortom light-as-a-service. Voor de deelnemende Chemelot-bedrijven is dit ondergebracht in TPPL Chemelot Leasing (TCL), dat de armaturen financiert en de installatie en het onderhoud voor zijn rekening neemt.

Vanaf NU kun je hier stemmen. Deze stemmen tellen voor 20% mee in het resultaat, naast de jury en congresbezoekers.

De winnaars worden tijdens het congres Het Nieuwe Produceren op 19 april bekend gemaakt.
Een Project Enlightenment is een industriële investering met duidelijke verduurzamende doelstellingen. Door te investeren in een nieuwe installatie wordt bijvoorbeeld structureel veel water of energie bespaard of komt een grote CO2-reductie tot stand. Het project kan ook de footprint verlagen door gebruik van duurzamere grondstoffen.

Meer weten?

Lees het artikel op de website van het nieuwe produceren.

Of de diverse artikelen over dit onderwerp op de website van Sitech.

Stem nu: Chemelot LED finalist Enlightenmentz of the Year verkiezing