Hoe behouden we binnen de Omgevingswet de voordelen van een koepelconcept?

12 november 2018|Nieuws

In 2017 is, in samenwerking met het Rijk, het Waterschap Limburg, de gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Stein, DSM Nederland BV, Chemelot Site Permit BV, de Provincie Limburg en de uitvoeringsorganisatie Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg de pilot Omgevingswet Praktijktest Chemelot Limburg gestart.

Uitgangspunt was te onderzoeken of het koepelconcept en de daarmee verbonden voordelen, die medio 2018 door de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn benadrukt en erkend, in het nieuwe wettelijke stelstel van de Omgevingsweg afdoende kunnen worden gewaarborgd.

Met de kennis van nu toetsen of Chemelot ook onder het stelsel van de Omgevingswet verantwoord kan functioneren en toekomstbestendig is. Het was een boeiende reis van 1,5 jaar. Elkaar leren kennen, samenwerken in het proefproject en daarbuiten, bewustwording dat de nieuwe wet complex is. Naar aanleiding van de Pilot Chemelot kan geconcludeerd worden dat het instrument van de koepelvergunning onder de Omgevingswet behouden blijft. Ook blijven de drie voordelen van de koepelvergunning (voor zover nu beoordeeld kan worden) in stand.

Wilt u meer lezen over de pilot klikt u dan hier om digitaal het boekwerk Uitkomsten Praktijktest Chemelot Limburg 2017/2018 “Hoe behouden we binnen de Omgevingswet de voordelen van een koepelconcept?”. Een uitgave met medewerking van het programma Aan de slag met de Omgevingswet.