Wat gebeurt er nu al?

De bedrijven op Chemelot opereren op een wereldmarkt waarbij de concurrentiepositie van levensbelang is. Onderdeel van de visie 2025 is dan ook om de meest duurzame en concurrerende locatie van West-Europa te worden.

Dit gebeurt al op grote schaal onder meer door de gemiddelde jaarlijkse investeringen van 250 miljoen euro in de bestaande installaties, waarvan een groot deel in energie-efficiëntie.

Maar er is meer nodig om echt de volgende slag te maken. Realisatie van de vereiste doorbraken vereist het vermogen om fundamenteel inzicht uit kennisinstellingen op te schalen naar grootschalige processen. Daarnaast is kennis van het oplossen van knelpunten in productieprocessen ('debottlenecking') van belang;

Het dagelijks verbeteren van fabrieken tot 's werelds veiligste, schoonste en efficiënste. Beide competenties zitten in het DNA van Chemelot en de bedrijven hebben daarin ook een eigen verantwoordelijkheid. Onlangs is aangekondigd om gezamenlijk de verlichting te vervangen door LED, iets wat alleen mogelijk is door de samenwerking tussen verschillende partijen op de locatie.

Naar de toekomst toe is verder het belang van menselijk kapitaal cruciaal en hier op door te bouwen, door het aantrekken van jonge talenten. hiervoor lopen al een aantal samenwerkingen, zowel via de Brightlands Chemelot Campus met innovatieve modellen zoals CHILL (middelbaar en hoger onderwijs), waarbij studenten als deel van hun opleiding praktijkopdrachten voor bedrijven uitvoeren. Een ander voorbeeld is de samenwerking vanuit het Industrial Park, waarin werving, carrièrepaden en opleiding worden afgestemd via het Chemelot Career Centre.