Duurzaam & innovatief

Binnen de chemie vinden continu nieuwe ontwikkelingen plaats. Chemische stoffen worden verbeterd, er wordt anders en duurzamer geproduceerd, reststoffen worden hergebruikt, processen worden vergroend. Het zijn allemaal ingrediënten voor vernieuwing, verduurzaming, vooruitgang en verandering. Dat geldt natuurlijk ook voor Chemelot. Hieronder een aantal innovatieve projecten op Chemelot zowel op het Industrial Park, als op de Brightlands Chemelot Campus.

Wat hebben auto-onderdelen, een colafles en dat wielershirt met elkaar gemeen? Het zijn voorbeelden van producten die hun bestaan danken aan de chemie. Ze laten zien dat de chemische industrie een onlosmakelijk onderdeel is van ons dagelijks leven. En zowel dat leven als die industrie zijn razendsnel aan het veranderen. Door nieuwe technolgoie en door het besef dat we als mensen nieuwe, meer duurzame wegen moeten vinden om de aarde minder te belasten. De chemie kan daarin een grote rol spelen. Bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Maar ook door te werken met plantaardige reststromen in plaats van fossiele grondstoffen. Door productieprocessen aan te passen. En door producten volledig recycleerbaar te maken. Op weg naar een circulaire economie.

Dergelijke vernieuwingen in de chemie zijn al volop gaande. Maar het kan en moet sneller. De versnelde omschakeling naar groene processen en schone energie uit wind en zon kan de chemie nieuwe vleugels geven. De ontwikkelingen die daarvoor nodig zijn komen hier op Chemelot tot stand. De campus stimuleert dat door bruggen te slaan tussen fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en product- en procesinnovaties in bedrijven. Chemelot is een grote verzameling waar kennis en producten samen komen, waar de knapste koppen van universiteit en bedrijfsleven elkaar ontmoeten en samenwerken. Geholpen en gemotiveerd door een snelgroeiende populatie van slimme studenten, enthousiaste ondernemers en medewerkers met veel kennis en ervaring, die bij elkaar worden gebracht en ondersteund worden bij de opstart van hun bedrijf. Zo werken we samen aan de dagelijkse processen, maar ook aan mogelijkheden om deze op een meer duurzame manier te kunnen realiseren. En daarnaast werken we aan mogelijkheden om bijvoorbeeld groene energie op te slaan in chemische stoffen, zodat je deze kunt gebruiken als de wind en de zon het even laten afweten. En worden meer chemische processen zonder afval ontwikkeld. Met duurzame materialen en producten als opbrengst, lichter en beter van kwaliteit. Ontwikkeld op Chemelot dat, in ieder geval binnen Europa, excellent wil zijn in de koppeling van duurzaamheid en chemie.

Kunnen wij dat vanuit Sittard-Geleen? Jazeker! Chemelot is hard op weg om dé meest duurzame en chemische site van Europa te worden, voor bedrijven, onderwijs- en onderzoeksorganisaties in chemie en materialen, Een chemiecluster waar meer dan honderd bedrijven en organisaties actief zijn en samenwerken. Hiermee bouwt Chemelot voort op de voor Europa unieke locatie waar R&D en productie al bijna honderd jaar zeer succesvol met elkaar verbonden zijn.

Door de centrale ligging kunnen mensen en partijen makkelijk met elkaar verbinden tot ver buiten de regio. Duurzame innovaties helpen ontwikkelen en daadwerkelijk grootschalig toepassen. Daar profiteren niet alleen de mens en het milieu van, maar ook de chemische industrie zelf. Wil die industrie vanuit Europa voorp blijven lopen, dan is het zaak om duurzaam vanaf nu met hoofdletters te gaan schrijven. Ontdek de wereld van Chemelot. Doet u mee?