In de praktijk

Chemelot in de praktijk

Elk bedrijf heeft zo zijn eigen redenen om zich te vestigen op Chemelot, of het nu gaat om de open innovatiecultuur, de goede faciliteiten en infrastructuur of de specialistische kennis. Lees hieronder enkele ervaringen van bedrijven die op Chemelot zijn gevestigd.

Basic Pharma
De Basic Pharma Group is een onafhankelijk farmaceutisch bedrijf dat geneesmiddelen ontwikkelt, produceert en registreert. Sinds de oprichting in 2003 volgt de organisatie een indrukwekkend groeipad waarin de verhuizing naar Chemelot in 2007 een logische stap was. De business units werken intensief samen: één deur verder en er is een wereld van kennis en kunde beschikbaar. Diezelfde sfeer van open innovatie en gedeelde knowhow is op Chemelot voelbaar. Dat maakt Chemelot tot een omgeving waarin Basic Pharma uitstekend gedijt.

DSM Dyneema
Dyneema® van DSM is een unieke polyetheenvezel die maximale sterkte combineert met een minimaal gewicht. Hoewel de fabrieken zijn gevestigd in de Verenigde Staten en Heerlen (NL), maakt DSM Dyneema graag gebruik van de specialistische kennis op Chemelot. De vezel werd al rond 1960 ontwikkeld in het DSM-laboratorium op de Campus. Tegenwoordig schakelt DSM Dyneema regelmatig researchers in, die de organisatie helpen het productieproces verder aan te scherpen. Ook doen zij onderzoek op basis waarvan de eigen RT&D-afdeling van DSM Dyneema beter in staat is nieuwe producten te ontwikkelen of de eigenschappen van bestaande producten te verbeteren.

SABIC
SABIC is een van de grootste spelers op de petrochemische markt. Toen het bedrijf jaren geleden de kans kreeg om een aantal DSM-fabrieken over te nemen, speelde de ligging op Chemelot een doorslaggevende rol. Dankzij de uitgebreide infrastructuur verloopt zowel de aanvoer van grondstoffen als het transport van de gemaakte producten snel en soepel. Het delen van facilitaire services, zoals beveiliging, brandweer en de gezamenlijke inkoop van energie, speelde eveneens een rol bij de beslissing.

De laatste belangrijke factor was de innovatieve cultuur: hoewel SABIC een eigen research-afdeling op Chemelot heeft, profiteert het bedrijf van de algemene kennis en apparatuur van andere organisaties binnen de Chemelot community, bijvoorbeeld als het gaat om verdere procesverbetering.

Sekisui S-Lec
Sekisui S-Lec produceert polyvinyl butryal film (PVB-film). Deze interlayer film of folie wordt onder meer gebruikt in gelamineerd (veiligheids)glas binnen de automotive industrie. Sinds eind 2006 vindt de resinproductie plaats vanuit de nieuwe ER100 plant van Sekisui S-Lec op Chemelot. De keuze voor Chemelot werd gemaakt na een uitgebreide zoektocht door Europa om een geschikte open locatie te vinden. De professionele uitgebreide infrastructuur van Chemelot gaf daarbij de doorslag. Daarnaast maakt het bedrijf voor specifieke onderzoeksvraagstukken gebruik van het analyselab op Chemelot. En waar nodig, neemt het bedrijf chemicaliën af van DSM.

Stanyl
Stanyl is een 'high-performance' polyamide 46 met enkele unieke kenmerken. Hierdoor is het DSM-product uitermate geschikt voor toepassingen waarbij hoge (piek)temperaturen voorkomen, zoals auto-onderdelen. Stanyl wordt geproduceerd op Chemelot en verder verwerkt in compoundfabrieken over de hele wereld. De goede infrastructuur rondom Chemelot (netwerk van auto-, spoor- en waterwegen) zorgt ervoor dat die fabrieken kunnen rekenen op een continue toestroom van de Stanyl-korrels.

Voor de ontwikkeling van het product zijn de research-faciliteiten op Chemelot belangrijk. Dankzij de betrouwbare utilities (stroomvoorziening, waste water treatment, enz.) en deskundige en betrokken (firma-)medewerkers binnen de community is DSM Stanyl in staat om tegen lage kosten een topkwaliteit product te maken.