Chemelot Industrial Park

In 2012 werd begonnen met de aanleg van de Railterminal Chemelot, een consortium van Meulenberg Transport, Ewals Intermodal en Haven Antwerpen. Deze containerterminal wordt op het Industrial Park gerealiseerd en zal substantieel bijdragen aan de ‘modal shift’ van truck naar spoor, waardoor het autoverkeer in de regio wordt ontlast. Deze openbare terminal wordt vooral door SABIC en DSM gebruikt.

Op Chemelot Industrial Park werd in 2012 ook gestart met de bouw van een nieuwe fabriek van DSM Fibre Intermediates voor zwavelzure ammoniak. Deze fabriek was medio 2014 gereed en vervangt een verouderde fabriek voor deze kunstmest.

In 2013 werd DEXPlastomers, een joint venture van DSM en Exxon Chemical, onder de naam Borealis Plastomers overgenomen door de Borealis Group.

Chemelot Campus B.V.

Het doel van Chemelot Campus B.V. is om de campus te ontwikkelen tot dé Euregionale en internationale vestigingsplaats voor bedrijven, onderwijs- en onderzoeksorganisaties in ‘geavanceerde en duurzame chemie en slimme materialen’.

De focus ligt daarbij op vier themagebieden:

  1. performance materialen,
  2. biomedische materialen,
  3. duurzame chemie en gerelateerde procestechnologie
  4. 3D printen
lees verder

Chemelot in de 21e eeuw

De geschiedenis van Chemelot – tot 2000 vrijwel uitsluitend een geschiedenis van DSM – is vanaf dat moment een geschiedenis van vele ondernemingen.

DMIn 2013 omvat het terrein Chemelot het Industrial Park en de Campus. Op het Industrial Park bevinden zich, op dat moment, onder andere twee naftakrakers (Olefins 3 en 4) en de polymerisatiefabrieken van SABIC. OCI Nitrogen is aanwezig met twee ammoniakfabrieken, drie salpeterzuurfabrieken, een kunstmestfabriek en een melaminefabriek. DSM beschikt in dit jaar op het Industrial Park over een caprolactamfabriek, een acrylonitrilfabriek en een fabriek voor performance kunststoffen (Stanyl).

LANXESS heeft er een synthetische rubberfabriek (EPDM) en Sekisui S-Lec een relatief nieuwe harsenfabriek (PVB). DEXPlastomers (plastomeren), INEOS ChlorVinyls (PVC), Polyscope Polymers (SMA) en Carbolim (kooldioxide) completeren de opsomming van de grootschalige chemische productie op de locatie.

Ter ondersteuning daarvan zijn er de bedrijfsbrandweer, de beveiliging, de warmtekrachtcentrale Swentibold, stoomfabrieken, wegen, spoorwegen, kolommenbanen, riolen en de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Het Chemelot-terrein is een geïntegreerd terrein, waarbij (rest)stromen tussen fabrieken worden uitgewisseld.

Op Chemelot Campus werken ongeveer 1200 kenniswerkers aan het ontwikkelen van nieuwe producten, producttoepassingen en productieprocessen, plus aan het geven van onderwijs in de chemie.

Sinds 2005 hebben zich tientallen nieuwe bedrijven op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie op Chemelot gevestigd, aangetrokken door de aanwezige expertise, faciliteiten, utilities en vergunningen.

Daarnaast vestigden zich er tientallen nieuwe dienstverleners die nieuwe en bestaande bedrijven ondersteunen bij hun bedrijfsvoering.

Waarom vestigen bedrijven zich op Chemelot?