Chemelot cirkels brandmerk
Bij Chemelot doen we het samen bewust veilig

Als industriepark zijn we ons bewust van onze verantwoordlijkheid voor veilige arbeidsomstandigheden.

Hoe Chemelot dit doet?

Lees verder
Bij Chemelot doen we het bewust veilig

Bij Chemelot is en blijft veiligheid onze hoogste prioriteit.

Lees meer
Peter doet het bewust veilig

Peter, proces engineer, doet er alles aan om de site zo veilig mogelijk te maken

Lees meer

Succesvolle samenwerking met Veiligheidsregio Zuid-Limburg

De bedrijfsbrandweer van Chemelot wordt al jarenlang ingezet door de Veiligheidsregio Zuid-Limburg bij incidenten met gevaarlijke stoffen. Deze samenwerking werd onlangs in kaart gebracht aan de hand van een film. Die heeft tot doel de unieke aanpak van het gaspakkenteam en de succesvolle samenwerking met de Veilgheidsregio in beeld te brengen. De gaspakkendragers komen namelijk in volledige uitrusting aan op de plaats van het incident. Via specialse ATEX-camera's en commnicatieapparatuur in het gelaatsstuk staan de gaspakdragers in verbinding met het gaspakkenvoertuig.

Van daaruit ontvangen ze instructies aan de hand van de live stream beelden. 

Bekijk de video via deze link 

Billboard; Ik werk bewust veilig

Het tweede billboard vanuit Samen bewust veilig is een feit. Alle locaties zijn inmiddels voorzien van deze uiting. Bij dit billboard willen we de aandacht richten op het ‘Samen bewust veilig’ werken.

Je werkt hier in een chemische productie omgeving. Deze omgeving vereist, dat je altijd alert en kritisch tegenover veiligheid moet staan. De veiligheid van onze site bewaken en behouden is een verplichting waar we met elkaar verantwoordelijk voor zijn. Iedere dag opnieuw!

Aan veilig en gezond werken wordt veel aandacht besteed en is een constant proces van kennis vergaren, ervaringen opdoen, leren van elkaar, waar nodig leren van fouten en verbeteringen doorvoeren.

Vanuit de organisatie waar je voor werkt krijg je instructies en zijn er afspraken hoe je veilig werkt. Maar ga jij ook met jouw collega’s in gesprek over de veiligheid op de werkvloer? En hoe? Wordt veiligheid bijvoorbeeld besproken in het werkoverleg? Ben je bewust met de handelingen bezig tijdens je werk?

Lees hier verder 

Nieuwbrief #1 Samen bewust veilig

Veiligheid is een belangrijke onderscheidende factor om te komen tot onze ambitie om in 2025 de meest veilige, duurzame en competitieve materialen- en chemiesite van West Europa te zijn! Een stevige ambitie met veel uitdagingen. Op dit deel van de website vind je relevante informatie over het onderwerp veiligheid, het project Samen Bewust Veilig, de planning en ontwikkelingen. We houden je graag op de hoogte. 

Lees hier de eerste nieuwsbrief van Samen bewust veilig. 

Volledig automatisch hogedrukreinigen van installatiedelen

Afgelopen jaar heeft Vynova Beek, in nauwe samenwerking met fa. Peeters Group, een pilot gedaan om onder hoge druk en volledig automatisch, installatiedelen te reinigen.

De vaak moeilijke bereikbaarheid van bijvoorbeeld een vat dat moet worden gespoten, kan minder veilige omstandigheden met zich meebrengen. Om de veiligheid te verhogen en een beter reinigingseffect te bereiken bij de soms lastig te bereiken onderdelen, is een drietal hulpapparaten ontwikkeld:

De ‘Striker’ is een volautomatisch hulpmiddel welke van afstand bestuurd wordt. Dit hulpmiddel heeft een vast gemonteerde spuitkop, welke aan de werkzaamheden aangepast kan worden (roterend of vast).

De ‘Navigator’ is een volautomatisch hulpmiddel, welke aan een leiding of flens wordt gefixeerd en van afstand wordt bestuurd.

De ‘Slangstuwer’ is een volautomatisch hulpmiddel, welke aan een flens of leiding wordt gefixeerd en van afstand wordt bestuurd.

Vervolgens heeft Vynova Beek door fa. Peeters Group een vat (S-1362) met bijbehorend leidingwerk laten reinigen. Het betreffende vat S1362 is open-gesleuteld en diverse aansluitflenzen zijn voorzien van een blindflens. Daarna is er door een open flens aan de bovenzijde van het vat een hogedrukslang gestoken en deze slang is aan een tankwaskop gekoppeld via het mangat van het vat.

Het mangat is daarna gesloten om de uittredende HD waterstraal tijdens het reinigen in het vat te houden. Na afloop is de tankwaskop weggenomen en de blindflenzen zijn verwijderd. De ‘lastig bereikbare’ (kritische) tube aan de achterzijde is gereinigd met de ‘Striker’. Dit is via het open mangat vanuit de binnenzijde gedaan.

Met de ‘Navigator’ zijn de flenzen, inclusief pakkingvlakken van het vat volautomatisch gereinigd.

De vaste leiding op de 12-metervloer is in diverse delen gereinigd. Deze delen zijn vooraf los gesleuteld. De reiniging is door middel van de ‘Slangstuwer’ uitgevoerd door een dikke spuitkop. Losse delen en leidingen zijn naar de spuitplaats vervoerd en daar gereinigd in de spuitcontainer. Deze delen zijn in de spuitcontainer gefixeerd en met de ‘Striker’ gereinigd.

Zo werken we vanuit Vynova Samen Bewust Veilig!

senior management zichtbaar en betrokken bij veiligheid

Maandagmiddag 28 januari jl. waren zo’n 25 medewerkers aanwezig tijdens de eerste terugkoppeling van de werkstroom: Senior management zichtbaar en betrokken bij veiligheid.

Het gezelschap bestond uit de werkgroep, de klankbordgroep en een groep direct leidinggevenden. De opdracht is helder, de uitdaging groot.

Het startpunt is de overtuiging dat het niet alleen gaat om daadwerkelijke zichtbaarheid. De overtuiging om vooral onzichtbaar zichtbaar te zijn als senior management, overal en altijd. De overtuiging dat er  vier  hoekstenen zijn om dit voor elkaar te krijgen.

  • Centraal stellen van de eerstelijns leidinggevenden
  • Vakmanschap
  • Vertrouwen
  • Duidelijke regels die waarde toevoegen

Meer waarde toekennen aan vakmanschap kan op vele manieren; denk aan:  Voldoende aandacht geven aan nieuwe medewerkers, opleiding, etc.  Het is ook  een change in denken; denk bijvoorbeeld in termen van inzetbaarheid, niet in FTE’s. Denk ook in termen van bepaalde regels weghalen en in plaats daarvan kaders vast te leggen; dit zorgt voor  minder betuttelen. Ga hierbij ook het gesprek aan waarom een bepaalde keuze is gemaakt en of dit een goede of minder goede keuze was. Het gaat dus om andere vragen stellen en een ander gesprek aangaan. Het zijn een aantal kreten die voorbijkomen tijdens de levendige discussie die volgt.

Vakmanschap en vertrouwen zijn belangrijk en voorwaardelijk om te kunnen functioneren. Dit moet een basishouding zijn. Wanneer de basishouding niet wijzigt dan zal er niets veranderen. We realiseren ons  dat dit tijd nodig heeft. Kijk voor de interne informatie verder via deze link op het extranet. 

Het vervolg:

Hoe ga je van de ene naar de andere structuur, hoe doe je dit? Dat kan deze werkgroep van Samen Bewust Veilig niet alleen voor elkaar krijgen. Er zijn raakvlakken met andere werkgroepen. Bijv. hoe reageer je als senior manager wanneer er een ongeval zich voordoet ? Wat zijn dan regels die waarde toevoegen? Dit zijn onderwerpen om met een breder gremium verder uit te werken.

Je weet wanneer je een traject ingaat om te veranderen, je ongetwijfeld in valkuilen stapt en ook gaat terugvallen in ‘oud’ gedrag. We zijn er  nog niet, maar we hebben wel een stapje gezet in de ontwikkeling om daar te komen waar we allemaal naar toe willen. De meest veilige chemiesite van West Europa in 2025!

Jouw eigen case?

Heb jij zelf een case die je graag wil delen?

Deel hier je case