Chemelot, Brightlands Chemelot Campus & Brightsite @EIES 2021

De Europese procesindustrie en energiesector zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van de klimaatverandering. Maar aan de andere kant kunnen zij ook een belangrijke bijdrage leveren aan het bieden van oplossingen. De European Industry & Energy Summit (EIES) wil ideeën, technologie, plannen en projecten stimuleren om deze uitdaging aan te gaan door alle relevante partijen en expertise uit heel Europa samen te brengen. De top richt zich op een verscheidenheid aan onderwerpen, zoals waterstof met nulemissie, chemische recycling, energie-efficiëntie, elektrificatie, koolstofafvang, -gebruik en -opslag, toeleveringsketens op biobasis en meer.

De organisatie van EIES verwacht dat de editie van 2021 hybride georganiseerd kan worden, met een fysiek evenement en online streams. Rotterdam Ahoy zal de fysieke hub zijn voor plenaire sessies en verschillende side events en break-outs. Iedereen kan de verschillende live streams volgen via een netwerk app. Als doelgroep richt EIES zich op het management van nutsbedrijven, procesindustrie, petrochemie, netbeheerders, voeding en drank, zware industrie, farmacie, energieonderzoek en wetenschap, engineering en NGO's. Maar ook op toeleveranciers aan de procesindustrie, detacheerders, consultancy, contractors en OEM's.

Break-out sessie Chemelot, Brightlands Chemelot Campus en Brightsite
Woensdag 8 december, 11.00 - 12.30 uur
Bekijk hier het hele programma

Hoe pakken we de industrietransitie aan op Chemelot?

Tijdens deze break-out sessie gaan chemiesite Chemelot, innovatiecampus Brightlands Chemelot Campus en kennisinstituut Brightsite in gesprek over kansen en uitdagingen bij het verduurzamen van de chemische industrie. In drie tafelrondes, met diverse gasten uit het bedrijfsleven en de overheid, wordt gediscussieerd over hoe de transitie van het op één na grootste geïntegreerde chemiepark van Europa wordt aangepakt.

Onder leiding van Wim Raaijen (Industrielinqs) en met Klazien Ebbens (Sustainability Manager OCI Nitrogen) als co-host, nemen we de transformatie van de chemische industrie op de Chemelot site in Geleen onder de loep. Met behulp van kennis en nieuwe technologieën, die hun oorsprong vinden op de campus en verder worden ontwikkeld van lab- en pilot plant schaal tot uiteindelijk commerciële schaal, gaan we samen de uitdaging aan.

Ronde tafel 1 - Samen de uitdaging aangaan met unieke samenwerking op Chemelot

Loek Radix, Executive director Chemelot, Eric Appelman, CTO, Brightlands Chemelot Campus en Arnold Stokking, Managing director Brightsite hebben een open en eerlijk gesprek over de kansen en uitdagingen bij het realiseren van de Chemelot strategie om de meest duurzame, concurrerende en veilige chemiesite van Europa te worden. Vanwege de grote synergie, voortgekomen uit het DSM verleden, is de Chemelot site de uitgelezen plek om deze transitie op basis van een site-brede strategie te realiseren. In de praktijk een uiterst ambitieuze missie.

Ronde tafel 2 - Laten we concreet aan de slag gaan met kennis, infrastructuur en talent die nodig zijn voor de ontwikkeling van technologieën en toepassingen op grote schaal.

Tijdens deze ronde tafel bespreken we een aantal concrete projecten die plaatsvinden op Chemelot, Brightlands Chemelot Campus en binnen de Brightsite programmalijnen. Hoe dragen ze bij aan de strategie van Chemelot? Wat zijn de uitdagingen? Jos Visser, Operations director SABIC legt uit hoe SABIC nafta op basis van aardolie vervangt door afvalplastics, en daarmee stappen zet naar een duurzame circulaire economie voor plastics. Denis Aarssen Projectmanager RWE vertelt over het disruptieve FUREC project naar een proces dat het mogelijk maakt om grijze waterstof te vervangen door waterstof geproduceerd uit huishoudelijk afval. Wat zijn de uitdagingen voordat de eerste circulaire waterstoffabriek in 2025 van start gaat? Pete Rowe, CEO en mede-oprichter Deep Branch, een van de vele innovatieve start-ups gevestigd op Brightlands Chemelot Campus, gebruikt geproduceerde CO2 om eiwitten te maken met een hoge toegevoegde waarde. Chemelot is bij uitstek de broedplaats waar de kennis, infrastructuur en het talent samenkomen die nodig zijn voor de ontwikkeling van een technologie als deze om op grote schaal te worden toegepast.

Ronde tafel 3 - Uitdagingen voor de overheid, wat is nodig om deze transitie vanuit maatschappelijk perspectief tot een succes te maken

We sluiten deze break-out sessie af met een gesprek met vertegenwoordigers die kritisch reflecteren op de industriële transitie waar de partijen op Chemelot aan werken vanuit een breder maatschappelijk perspectief. Carola van der Weijden Directeur Provincie Limburg zal ingaan op de enorme kansen die een duurzamere Chemelot site Limburg biedt door de eerste echte circulaire hub van Europa te worden. Effectieve samenwerking tussen de vele regionale stakeholders is de grootste uitdaging. Jacqueline Vaessen, de kersverse ambassadeur van 'Topsector Chemie', zal ingaan op de noodzaak van een integrale aanpak door de rijksoverheid om de transitie van de chemische industrie in Nederland mogelijk te maken. Als thought leader zal Hans van der Loo vanuit zijn brede, internationale ervaring de aanwezigen bewust maken van een aantal uitdagingen op weg naar 2030 en verder. Uitdagingen waar waarschijnlijk velen zich vóór het EIES 2021 niet van bewust waren.

Meld je aan voor de European Industry & Energy Summit 2021