Vreemde opmaak of geen afbeeldingen? Bekijk de online versie.
logo
In de praktijk
Nieuwsbrief #2 | oktober 2018
Dag van de Chemie 2018 op Chemelot

Op zaterdag 6 oktober jl. werd landelijk de Dag van de Chemie georganiseerd, geïnitieerd en ondersteund door de branchevereniging van de chemie (VNCI). Ook Chemelot zette de poort open tussen 10 - 17 uur om geïnteresseerden te ontvangen op het terrein. In totaal ontvingen we zo'n 2500 bezoekers waarvan 1/3 deel tussen de 10-20 jaar oud. Interessant was het om te bekijken wat er allemaal gebeurt op het terrein, welke innovaties er plaatsvinden en welke mogelijkheden voor opleidingen, traineeships en loopbaanontwikkelingen Chemelot biedt. En wat was het een heerlijk weer! In deze nieuwsbrief meer achtergrond over wat er allemaal te doen en te zien was tijdens deze dag! 

Bekijk hier de video van de Dag van de Chemie 2018 bij Chemelot! 

Programma

Het programma tijdens de Dag van de Chemie 2018 gaf een uitgebreid beeld over Chemelot. Zo was er in de experience rooms te zien voor welke eindproducten grondstof of halffabrikaten worden gemaakt. Je staat er niet zo snel bij stil, maar dagelijks gebruik je wel iets waarvan de oorsprong bij Chemelot vandaan komt. Denk bijvoorbeeld aan je fietsbanden, of de bumper van je auto. Maar ook in je keuken of badkamer zijn volop materialen te vinden die op Chemelot gemaakt worden. Er was dan ook van alles te zien, te voelen en te horen over verschillende producten.

Voor ieder wat wils

De masterclasses waren interessant en boeiend en gaven meer inzicht in wat er allemaal komt kijken bij chemie. En voor de bezoekers die wilden weten of en wat voor mogelijkheden er zijn om een opleiding of traineeship te volgen of een mooie loopbaan op Chemelot te ontwikkelen, was het Chemelot Career Center ook aanwezig. Hier was allerlei informatie te krijgen en kon je kennis maken met de medewerkers van het Career Center en informatie ontvangen.

Daarnaast was er de geurquiz, die zowel neus als hersenen prikkelden. Na de masterclass van parfum designer Tanja Deurloo kwamen veel bezoekers naar de geurtrechters om mee te doen aan de quiz. Dat viel nog niet mee en was een lastige opgave om in 5 categorieën de juist geur te herkennen. Van de ruim 150 ingevulde quizformulieren waren er 31 goed ingevuld. De meest lastige vraag bleek de juiste geur te selecteren in de categorie houtgeuren. Het goede antwoord was: Iepenhout. De winnaars zijn inmiddels geïnformeerd en nemen binnenkort hun prijs in ontvangst. 

Chemelot Career Center
Operation Clean Sweep

Ook was te zien en te horen wat er bij Chemelot wordt gedaan op het gebied van duurzaamheid.

Operation Clean Sweep (OCS) is een duurzaamheidsprogramma en een van de initiatieven om de vervuiling van de wereldzeeën te stoppen. Een deel van de plastic vervuiling is afkomstig van korrels en poeder in het oppervlaktewater en uiteindelijk in onze zeeën. Vynova, een bedrijf met een PVC-fabriek op het terrein Chemelot, heeft de Operation Clean Sweep Belofte ondertekend en zich daarmee verbonden aan het doel van nul emissie van kunststof korrels, vlokken en poeder naar het milieu.

Terwijl je als consument bezig bent en ervoor zorg dat kunststof producten na gebruik op een goede manier worden verwerkt (bijvoorbeeld door het scheiden van afval), is het aan de kunststoffenindustrie om zoveel mogelijk te voorkomen dat de producten waar zij mee omgaan gemorst worden en in het milieu terecht komen. Dit werd verder uitgelegd tijdens de masterclass Operation Clean Sweep.

Bustour over het terrein

Voor de bezoekers die nieuwsgierig waren naar wat de fabrieken maken en hoe het terrein er van dichtbij uitziet, bestond de mogelijkheid om in de bus te stappen. Ieder kwartier vertrok een bus vanaf het hoofdgebouw. De tour duurde ongeveer een uur. Een gids vertelde ins en outs over Chamelot. Onder weg stopte de bus op 1 plek, namelijk het oefterrein van de brandweer. Hier kon je uitstappen en verschillende demonstraties bekijken en natuurlijk ook meedoen. 

De wereld van scheikunde

Een korte les over scheikunde gegeven door youtube leraar Sieger Kooij. Sieger legde in 20 minuten uit welke rol scheikunde speelt in de wereld en ook wat er nu gebeurt op Chemelot. Als leraar scheikunde is Sieger een ware cultheld en voor velen geen onbekende. Via youtube geeft hij uitleg over scheikundige onderwerpen en (examen)trainingen. Leuk om hem te gast te hebben tijdens de dag van de chemie.

En wil je meer informatie over de uitleg klik dan op de button

Meer informatie op youtube
Recyclebaar tapijt

Chemelot is hard op weg om de meest duurzame chemische site van Europa te worden; voor bedrijven, onderwijs- en onderzoeksorganisaties in chemie en materialen. Een chemiecluster waar al meer dan honderd bedrijven en organisaties actief zijn en samenwerken. Door de centrale ligging kunnen mensen en partijen makkelijk met elkaar verbonden worden tot ver buiten de regio. Duurzame innovaties helpen ontwikkelen en daadwerkelijk grootschalig toepassen. 

Hiervoor is een revolutionair andere aanpak nodig waarin producten anders ontworpen worden en nieuwe businessmodellen worden toegepast. Het uiteindelijke doel is om onze groeiende wereldbevolking van materialen te voorzien zonder negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Tijdens de masterclass DSM NIAGA in samenwerking met de UM werden de bezoekers meegenomen in de wereld van de circulaire economie. DSM NIAGA liet de bezoekers kennis maken met een circulair product dat zij ontwikkelen hebben, namelijk tapijt. Maar niet zo maar een tapijt, maar tapijt dat volledig recyclebaar is. Tijdens de dag van de chemie was het ook mogelijk om de laboratoria van de Universiteit Maastricht te bezoeken en de productielocatie van DSM NIAGA op het terrein van Chemelot.

Lees meer
Tot slot

Al met al mogen we terugkijken op een geslaagde dag met zo'n 2500 bezoekers, 200 vrijwilligers, 15 deelnemende bedrijven, 12000 consumptiebonnen, 700 stukken vlaai, 33 bustours, 12 masterclasses, 7 experience rooms, 20 optredens van Bright, lab-tours, rondleidingen, demonstraties en nog veel meer! Over twee jaar weer? 

Dag van de Chemie
Contactgegevens
Bezoekadres
Urmonderbaan 22
6167 RD Geleen

Postadres
Postbus 27
6160 MB Geleen

e. info@chemelot.nl
Volg ons op social media
facebook linkedin youtube twitter instagram
Afmelden voor deze nieuwsbrief? klik hier.