Veiligheid: een continu verbeterproces dat nooit klaar is

In februari 2017 kondigde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) aan onderzoek te gaan doen naar een aantal incidenten dat helaas heeft plaatsgevonden in 2016. Deze week is het rapport van de onderzoek “Chemie in samenwerking; risicobeheersing op het industriecomplex Chemelot’ gepubliceerd.

In het onderzoek zijn drie aspecten aan de orde gekomen; beheersing van de veiligheidsrisico’s op Chemelot, de rol en verantwoordelijkheid van overheidspartijen en de zwakke plekken binnen de procesveiligheid tijdens ongevallen in 2015/2016.

Het rapport geeft een aantal kritische aandachts- en verbeterpunten aan. Een aantal van deze punten zijn, nadat de incidenten hadden plaatsgevonden en er onderzoek werd gedaan door de bedrijven zelf, toen ook geconstateerd en opgepakt. Een aantal is inmiddels uitgevoerd en een aantal zijn nog in uitvoering. Voorbeelden hiervan zijn dat er extra overleggen georganiseerd zijn om onderling ervaringen te delen en op die manier van elkaar te leren. Dit heeft als resultaat dat er extra inspecties en een extra risico-inventarisatie in de fabrieken zijn opgezet.

Ook geeft de OVV de aanbeveling om een gezamenlijk veiligheidsbeleid te ontwikkelen voor alle bedrijven op Chemelot. Ieder bedrijf heeft een veiligheidsplan en er zijn gezamenlijke afspraken. Een overkoepelend veiligheidsbeleid is er op dit moment niet en dat is zeker een aanbeveling die door de Chemelot bedrijven wordt onderschreven. Het verder verbeteren van veiligheid is een continu proces en is nooit klaar! Regelgeving verandert, veiligheidstechnieken ontwikkelen zich en productieprocessen veranderen ook. Veiligheid is een continu verbeterproces waar je altijd mee bezig bent.

Belangrijk is dat alle Chemelot-bedrijven bepaalde keuzes op veiligheidsgebied regelmatig met elkaar te delen en bespreken. Op deze manier leren de bedrijven het meest van elkaar en helpen zij elkaar bij het verder verbeteren van het veiligheidsniveau. Door alle bedrijven en ook overkoepelend wordt er veel aandacht geschonken aan veiligheid. Dit gebeurt op het gebied van arbeidsomstandigheden, maar ook rondom de processen in de productie en in fabrieken. Daarnaast hebben we regels met elkaar afgesproken waar iedereen zich aan moet houden.

Het OVV rapport is voor Chemelot een belangrijk document en geeft van buitenaf inzicht hoe we werken en waar we kunnen verbeteren. Dit maakt ons er nog meer bewust van hoe belangrijk de centrale rol is op het hele terrein en over alle fabrieken heen wanneer het gaat om veiligheid en het verder verbeteren daarvan.

Veiligheid heeft onze absoute prioriteit en we streven ernaar om incidenten te vermijden. Wij moeten onze risico’s beheersen en de juiste actie nemen wanneer zich toch een incident voordoet. Veiligheid is een continue leerproces dat nooit klaar is. We willen als Chemelot in 2025 de meest veilige, duurzame en concurrerende site van West-Europa zijn!