Intertek keurt verpakkingsmaterialen op voedselveiligheid

Logo intertek

Wereldconcerns in de voedingsindustrie gaan zeer streng om met de kwaliteit van hun producten. Zeer streng. Intertek, ook zo’n wereldspeler, doet er aangekondigde en onaangekondigde tests om de voedselkwaliteit en -veiligheid te waarborgen. Maar hoe gaan die wereldspelers in de voedingsbranche met de grote ontwikkeling in kennis en kunde om als het gaat om de introductie van nieuwe verpakkingsmaterialen en de steeds strenger worden eisen en wetgeving van de warenautoriteiten?

Chemelot is al jaren thuis in materialen, hier worden die plastics ontwikkeld. Hier gaan veiligheid en R&D hand in hand. De instrumenten en analysetechnieken zijn zeer geavanceerd, er is veel kennis ontwikkeld. En die kennis en kunde wordt nu door Intertek aangeboden. Onder andere aan bedrijven in de voedingsbranche om verantwoord en zonder gezondheidsrisico’s gebruik te kunnen maken van die nieuwe materialen.

Wetenschap
Bedrijven als Intertek praten dan over materialen die met voedsel contact maken. Folies bijvoorbeeld die voedsel langer vers houden. Plastics die op geen enkele manier gezondheidsrisico’s mogen opleveren voor de consument en de verwerkende industrie. Nieuwe wetgeving gaat met die materialen voorzichtig om. Wat zich uit in zeer strenge regelgeving en administratieve eisen. EFSA en FDA, de twee Westerse warenautoriteiten, vragen veel voordat ze de toestemming geven. Intertek is in staat om de testen uit te voeren – wat doet plastic met voeding en wat doet voeding met plastic – om nauwkeurige data te leveren en vast te stellen of het materiaal aan bestaande normen voor veilige voeding voldoet. Snel en wetenschappelijk. Vervolgens is het bedrijf in staat om het administratieve proces voor de aanvragen te begeleiden. Want ook met de wetskennis zijn ze up to date.

Snelheid
En daarmee heeft Intertek een krachtig aanbod. Want producenten staan onder druk. Innovaties volgen zich in snel tempo op en de eerste die komt, maalt. Intertek demonstreert hiermee dat de samenwerking, ontstaan vanwege de open-innovatiestrategie die in deze regio is ingezet, mooie vruchten afwerpt. De aantrekkingskracht van de magneet op grote internationale spelers groeit. Chemelot groeit. De investeringen worden verzilverd.