Chemelot: een kenniswerker werkt aan duurzaamheid

Francis Aussems, een van de kenniswerkers op Chemelot: “De toekomst ziet er heel anders uit. Veel producten zijn op aardolie gebaseerd. En die raakt op. Bio-gebaseerde materialen hebben de toekomst. Je ziet de maatschappij in die richting verschuiven: ‘fading in bio, fading out oil’. Ik vind het inspirerend om daaraan te werken in een omgeving die goed is toegerust op de ontwikkeling van groene technologie.”

Francis Aussems: “Arnitel Eco-materialen lijken het te gaan maken. Geproduceerd op basis van groene bouwstenen: koolzaadolie. Bij de productie wordt de CO2-uitstoot gehalveerd in vergelijking met conventionele materialen. Ook in die zin meer duurzaam. Met de meest uiteenlopende toepassingen; pvc-vrije kabel bijvoorbeeld, waardoor de hoeveelheid chloor in het milieu verminderd wordt. Of flexibeler materiaal voor meubels, of “high performance” sportartikelen. Er wordt nu zelfs gekeken naar de toepassing van Arnitel Eco in windmolens en zonnecellen. Zo zou het ook extra kunnen bijdragen aan omvangrijker duurzame oplossingen.”

Spiraal
“Zonder prestatieverbetering hebben groene materialen geen kans. En met Arnitel Eco zijn de eigenschappen juist verbeterd. Nieuwe mogelijkheden waarmee onze klanten de eco-bijdrage van hun producten kunnen vergroten, zonder de competitie met concurrenten te verliezen. Sterker nog: deze eigenschappen bieden kansen om nieuwe functies aan producten toe te voegen, er meer duurzame toepassingen voor te ontwikkelen en er juist concurrerend mee te worden. Zo creëer je een opwaartse spiraal om, in nauwe samenwerking met de waardeketen, telkens op een hoger duurzaamheidniveau te raken. Met Arnitel hebben we daar opnieuw een initiërende stap mee gezet.”

Veelbelovende start
“De ontwikkeling is veel belovend. Tijdens onze presentatie op de K2010 zijn veel verzoeken om informatie gedaan. Veel meer producenten nemen hun verantwoordelijkheid en willen hun bijdrage leveren. Op een manier die haalbaar is en kan worden volgehouden. Bij een aantal klanten zijn er inmiddels al productietests gedaan met Arnitel Eco en de resultaten zijn erg positief... Het is mijn verwachting dat ook de consument werkelijk gaat kiezen voor groen als producenten aantoonbaar laten zien dat ze vooruitgang boeken, ook al is dat stap voor stap.” Aldus Francis Aussems.