Derde fabriek voor Carbolim

We hebben er niet alleen maar last van, we hebben het ook nodig: CO2. En waar deze grondstof op sommige plaatsen nog steeds geproduceerd wordt met energieverslindende verbranding van bijvoorbeeld stookolie, haalt Carbolim haar grondstof uit processen waarbij CO2 sowieso ontstaat. Namelijk bij de productie van ammoniak door OCI AGRO (voorheen DSM Agro) komt CO2 vrij, waarvoor Carbolim ‘een tweede leven’ mogelijk maakt. Nog niet zo lang geleden startten ze een nieuwe, derde fabriek op. Om aan de vraag te kunnen voldoen.

Op het Chemelot-terrein wordt CO2 gebruikt als grondstof voor producten als caprolactam en melamine. Daarnaast zuivert Carbolim zo’n 320.000 ton CO2 per jaar voor andere markten. Voor verschillende toepassingen. Het wordt gebruikt door frisdrankproducenten, als koolzuur in de cola, door cafés om een biertje te kunnen tappen, door de food-industrie om voedingsmiddelen te koelen of door tuinders om het groeiproces van planten in kassen te stimuleren.

Specialist
Bij Carbolim in Geleen werken inmiddels twaalf medewerkers dagelijks aan vernieuwende technologie. Onder andere met de nieuwe fabriek, de energiezuinigste bij het bedrijf, zuiveren en comprimeren ze het gas om het vervolgens vloeibaar te maken en in bulk te kunnen leveren. Het bedrijf is voor de helft eigendom van Air Liquide en voor de andere helft van de firma ACP. Air Liquide is wereldwijd marktleider op het vlak van industriële gassen (zoals zuurstof, stikstof en waterstof). ACP specialiseert zich uitsluitend in CO2, en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen ervan, en is dan ook een belangrijke speler op de Europese markt.

Droogijs
De producten van Carbolim worden verkocht in verschillende vormen. Variërend van vloeibare kooldioxide die in bulk geleverd wordt, tot minitanks en cylinders voor de horeca. Een bijzondere toepassing van CO2 is ook het zogenaamde droogijs dat in veel industrieën wordt toegepast vanwege de unieke koeleigenschappen. Zonder elektriciteit of energiebron is het product in staat drie maal meer te koelen dan het veelgebruikte waterijs.