CellMade innoveert medicijnontwikkeling

Logo CellMade

Waarschijnlijk hebt u geen idee van de hoeveelheid informatie die verwerkt moet worden voordat een medicijn aan u mag worden aangeboden. De ontwikkeling van de werkzame bestanddelen, het sleutelen aan moleculen, is namelijk een langdurig en kostbaar proces. Met mogelijk grote doorbraken voor de gezondheidzorg, maar ook met gevaren en risico’s. Duizenden gegevens moeten worden geanalyseerd voordat je – en dan nog alleen maar in theorie – een beeld hebt van de effecten van een werkzame stof. Van de gewenste effecten én de bijwerkingen. Om vervolgens die effecten op dieren te testen. En ze nog eens te analyseren en te testen. De onzekerheden verdwijnen maar langzaam, want is het effect van een stof op een rat (een nachtdier) wel vergelijkbaar met dat op een mens? Wetenschappers breken er hun hoofd over. Jarenlang.

CellMade en DSM Resolve staan aan het begin van een samenwerking waarbij ze hun specifieke ervaring – celbiologie en analyse – combineren om de ontwikkeling van medicijnen te innoveren. Bij elkaar in het lab op Chemelot. Met innovatieve technologie.

CellMade
Het Franse bedrijf CellMade is gespecialiseerd in de toepassing van celbiologie voor het testen van actieve bestanddelen van geneesmiddelen. De celmodellen worden geproduceerd vanuit operatieafval dat uitsluitend met toestemming van de patiënt en volgens strenge Europese regels gebruikt wordt. Van gezond weefsel wordt een zogenaamd celmodel gemaakt. Een dergelijk celmodel – bijvoorbeeld een bloedvat – wordt gebruikt om werkzame bestanddelen te testen. De metingen die op deze celmodellen verricht worden leveren meer en betere gegevens op dan bij onderzoek op dieren. Ronald Bronsaer (directeur CellMade): “Wij willen aantonen dat deze manier van testen beter is voor de farmaceutische industrie, veiliger is voor de patiënten en dat dierproeven fors kunnen worden verminderd of zelfs geheel achterwege kunnen blijven. En in de samenwerking met DSM Resolve verwachten we dat samen sneller te kunnen bewijzen.” En wellicht dat in de nabije toekomst de samenwerking op Chemelot uitgebreid wordt door de synthese competence van Innovative Synthesis BV toe te voegen aan het servicepakket. De eerste gesprekken hierover worden inmiddels gevoerd.

DSM Resolve
Want DSM Resolve heeft jarenlang ervaring met het analyseren van moleculen. De testen van CellMade worden met behulp van de kennis en apparatuur van DSM Resolve geanalyseerd. Om vervolgens weer verder te kunnen sleutelen. En met kleine stapjes dichter bij een product te komen dat de patiënt echt kan helpen.