EcoPaXX™: doorbraak op het gebied van polymeren

DSM Engineering Plastics heeft zijn ‘groene’ assortiment (Green Portfolio) verder uitgebreid met EcoPaXX™, een hoogwaardige constructiekunststof op biologische basis. Het nieuwe materiaal, dat gebaseerd is op polyamide (PA) 410, is de afgelopen jaren door DSM ontwikkeld en is nu klaar om op de markt gebracht te worden.

EcoPaXX is een nieuwe polyamide op basis van castorolie. Dankzij de lage vochtopname en uitstekende mechanische eigenschappen is het bijzonder geschikt voor gebruik in kunststof onderdelen van auto’s of elektronische apparatuur, toepassingen waarvoor veel andere ‘groene’ kunststoffen nog steeds niet voldoen aan de strenge eisen die DSM-klanten stellen aan hun grondstoffen. Ook ‘groene’ materialen moeten goed presteren. In alle opzichten.

Voor insiders: Polyamide 410 (EcoPaXX) is een “lange-keten-polyamide”. Gebruikelijke eigenschappen van lange-keten-polyamiden, zoals een lage vochtopname, worden gecombineerd met een hoog smeltpunt (het hoogst van alle biologische kunststoffen) en een hoge kristallisatiesnelheid (wat snelle, efficiënte productie mogelijk maakt voor klanten). Het biedt het beste uit twee werelden en is daardoor geschikt voor veel hightechtoepassingen. 

Geen koolstofvoetafdruk
Het onlangs gepresenteerde EcoPaXX™ is een milieuvriendelijk materiaal op biologische basis: circa 70% van de polymeer bestaat uit bouwstenen afkomstig uit castorolie als hernieuwbare bron. Castorolie is een uniek, natuurlijk materiaal dat wordt verkregen van de plant Ricinus Communis, die in tropische streken groeit. Deze plant groeit op relatief arme bodem en de productie van de olie vormt dus geen concurrentie voor de voedselketen.

EcoPaXX™ is 100% koolstofneutraal van het ontstaan tot de fabriekspoort, wat betekent dat de koolstofdioxide die ontstaat tijdens het produceren van de polymeer, volledig gecompenseerd wordt door de hoeveelheid koolstofdioxide die de castorbonen tijdens hun groei opnemen. Volgens Kees Tintel, projectmanager EcoPaXX™, “wordt de koolstofvoetafdruk van kunststoffen snel een heet hangijzer voor klanten. Ze zijn er daarom erg blij mee dat EcoPaXX™ koolstofneutraal is!”

Uitstekende prestaties
EcoPaXX™ is een hoogwaardige polyamide met uitstekende mechanische eigenschappen. De voordelen van een hoog smeltpunt van circa 250°C zijn gecombineerd met een hoge kristallisatiesnelheid, wat een hoge productiviteit oplevert. Het materiaal neemt weinig vocht op en heeft een uitstekende weerstand tegen chemicaliën en hydrolyse, waardoor het bijzonder geschikt is voor verschillende veeleisende toepassingen, bijvoorbeeld in de autobranche en de markt voor elektrische goederen. Een goed voorbeeld is de zeer goede bestendigheid tegen zouten, zoals calciumchloride. Vanwege de lage vochtopname behoudt EcoPaXX™ ook zijn kracht en stevigheid na bewerking.

Marktintroductie
“DSM Engineering Plastics is er trots op dat EcoPaXX™, de “groene presteerder”, nu klaar is om op de markt gebracht te worden. Dankzij de combinatie van de unieke kennis van DSM met de vaardigheden van moeder natuur kunnen onze klanten een nieuwe stap zetten naar een duurzamere wereld,” zegt Roelof Westerbeek, President van DSM Engineering Plastics.

terug naar Chemelot Newsletter 1