Chemelot Newsletter 3 - april 2010

Economische groei, innovatie, valorisatie, onderwijs en onderzoek

Deze kernwoorden passen bij de ontwikkeling van de Chemelot Campus tot dé CHEMaterials-locatie van Europa. De Provincie Limburg streeft naar werkgelegenheid en hoogwaardige productie. DSM Nederland B.V. heeft belang bij het stimuleren en versnellen van innovatie. Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+ ziet in de Chemelot Campus een strategische kans om haar kerntaken op het gebied van valorisatie, onderwijs en onderzoek verder te ontwikkelen.
Deze drie partijen tekenden op 10 maart een intentieovereenkomst om gezamenlijk een plan uit te werken dat moet leiden tot versterkte groei van de Chemelot Campus en tot een verdubbeling van het aantal kenniswerkers.
>>> Lees meer.

COCI Chemelot eerste in Nederland

Het eerste COCI (Center for Open Chemical Innovation) in Nederland komt op de Chemelot Campus. COCI is een veelbelovend initiatief om startende ondernemers actief in de chemie en materialen sneller te laten groeien door ze te helpen met een vestiging in de directe nabijheid van grote chemische bedrijven zoals DSM en SABIC. Hulp wordt verleend in de vorm van kapitaal, kantoor- en labruimte en op maat gesneden innovatie-advies. Hiermee is de kans veel groter dat deze starters uiteindelijk succesvol zijn. Recentelijk heeft de Provincie Limburg bijna 600.000 euro beschikbaar gesteld voor de verdere ontwikkeling van het COCI op Chemelot.
>>> Lees meer.

Verkoop DSM Agro en DSM Melamine

DSM en Orascom Construction Industries (OCI) hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van DSM Agro en DSM Melamine aan OCI per 1 januari 2010. Voor DSM is dit een belangrijke stap op weg naar realisatie van de nadere focus op Life Sciences en Materials Sciences. De acquisitie van DSM Agro betekent voor OCI Fertilizer Group een uitbreiding van het klantenbestand en van het productaanbod. OCI staat volledig achter de strategie en aanpak van DSM op de locatie Chemelot, waar de belangrijkste fabrieken van de beide businessgroepen zich bevinden. OCI wordt via DSM Agro en DSM Melamine een indirecte aandeelhouder in Sitech Services B.V.
>>> Lees meer.

Logo CellMade

CellMade innoveert in medicijnontwikkeling

Je beseft het vaak niet als je medicijnen slikt, maar duizenden uren van wetenschappelijk onderzoek zijn eraan vooraf gegaan. Miljarden euro’s worden geïnvesteerd in problemen als diabetes, Alzheimer en kanker. Om werkzame bestanddelen te vinden en bijwerkingen te voorkomen. Het bedrijf CellMade ontwikkelt een nieuwe technologie voor het testen van die werkzame bestanddelen. Om onderzoek en ontwikkeling van medicijnen te verbeteren, te versnellen en kosten te verminderen. Op Chemelot werkt CellMade daartoe samen met DSM Resolve. Deze samenwerking zou de farmaceutische industrie wel eens kunnen verrassen met een aanbod waar ze ‘geen nee tegen kan zeggen’.
>>> Lees meer.

Bijdrage Chemelot-bedrijven aan automobielindustrie

Meer dan ooit zijn de wensen en eisen van gebruikers zichtbaar in auto’s. Hoog gebruiksgemak, goede kwaliteit, betrouwbaarheid en energie-efficiënte oplossingen zijn van groot belang. Veel bedrijven op Chemelot werken mee aan de continue zoektocht naar nieuwe, duurzame kunststofmaterialen voor de automobielindustrie.
Zo werken DSM, SABIC, Polyscope en anderen aan de ontwikkeling van nieuwe en nog betere materialen en levert Intertek materiaalexpertise in combinatie met snelle betrouwbare testresultaten ter ondersteuning van onderzoek en ontwikkeling.
Lichtere materialen vormen een goed voorbeeld. Deze zorgen voor een lager brandstofverbruik. Dit leidt tot een verlaagde CO2 uitstoot en dit willen we allemaal graag!
>>>
Lees meer.

IP-Event: Het belang van Kosten en Opbrengsten bij Patenten

IPecunia Patents organiseerde op 4 februari het eerste ‘patent-event’ voor ondernemers in de regio. Bij het beschermen van intellectueel eigendom komt heel wat kijken.
>>> Lees meer.

Innovation Officers Day

Ruim twee jaar geleden gingen 31 innovatie-adviseurs aan de slag om Limburgse mkb-ondernemers te begeleiden op het onzekere pad van de innovatie. Dit initiatief werd op 22 februari geëvalueerd.
>>> Lees meer.

SABIC voor vierde keer gekozen tot topwerkgever van Nederland

SABIC is een van de beste organisaties in Nederland om voor te werken. Dat concludeert CRF (Corporate Research Foundation) in haar onafhankelijk onderzoek naar de prestaties van Nederlandse werkgevers op het gebied van HRM, strategie en leiderschap. Het is al de vierde keer op rij dat SABIC deze eer te beurt valt.
Ook het komend jaar mag SABIC pronken met het Top Employer-keurmerk van CRF. Dit label houdt in dat SABIC voldoet aan de CRF-criteria voor een goede werkgever. Vooral jonge, hoogopgeleide professionals hechten bij hun keuze voor een werkgever veel waarde aan het CRF-keurmerk. Het is tevens het enige keurmerk dat officieel is erkend door het Ministerie van Economische Zaken.
>>>
Lees meer.

Nieuw kantoor voor SABIC Capital in Amsterdam

SABIC Capital is integraal onderdeel van SABIC Corporate Finance en werd in 2008 opgericht om de diverse SABIC-onderdelen in de wereld te ondersteunen op het gebied van corporate finance. Kijkend naar de internationale groei die SABIC doormaakt, was het openen van een nieuw hoofdkantoor voor SABIC Capital in Amsterdam een logische stap.
Het nieuwe SABIC Capital-kantoor bevindt zich in het World Trade Center, midden in het zakelijk hart van Amsterdam. De 70 personeelsleden van SABIC Capital zijn afkomstig van SABIC Innovative Plastics, de voormalige SABIC Europe-organisatie en van SABIC Corporate. Met Amsterdam als nieuwe thuisbasis doen zij hun werk op 12 strategische locaties over de hele wereld.
>>>
Lees meer.

AGENDA

19 april t/m 12 mei 2010: Chemelot foto-expositie

Chemelot foto-expositie in het Gemeentehuis Beek. Artistiek fotowerk van de Belgische fotografen Mark Heijen en Filip Claessen. Hun fotowerk toont een boeiend spel van licht en lijnen, waarmee een ongebruikelijk zicht op Chemelot wordt geboden.

Periode: 19 april t/m 12 mei 2010 (30 april en 5 mei gesloten)
Locatie: Gemeentehuis Beek, Raadhuisstraat 9, Beek
Tijdstip: ma-vr van 09:00 tot 12:30 uur, wo middag 14:00-19:00 uur
>>> Lees meer.

27 oktober 2010: Open dagen SABIC Site Geleen 

Op 27 oktober kunnen geïnteresseerden kennismaken met SABIC Site Geleen op de Chemelot-locatie. SABIC verwelkomt op deze dagen zijn gasten met een presentatie en een rondleiding over de fabrieksterreinen. Geïnteresseerd? Schrijf je hier in.