Chemelot Newsletter 2 - februari 2010

Chemelot Campus van nationaal belang

Innovatie staat steeds hoger op de maatschappelijke en de politieke agenda. Niet voor niets. Het is van groot belang voor de economische ontwikkeling van ons land. We moeten sterker worden. Nieuwe producten en kennis  ontwikkelen en uiteraard geld verdienen. En op ‘de campus’ vindt R&D plaats – de ontwikkeling van kennis en wetenschap – waarmee die producten ‘groeien’ en rijp gemaakt worden voor de markt... Ook de overheid verwacht veel van campussen. Het zijn broedplaatsen. Vooral door de aanwezigheid van verschillende bedrijven die er kennis uit wisselen. De Chemelot Campus werd eind vorig jaar erkend als een van de zes campussen van nationaal belang. En de daad wordt bij het woord gevoegd: ruim acht miljoen euro werd ter beschikking gesteld. Voor innovatie, huisvesting, laboratoria en netwerkmogelijkheden.
>>> Lees meer.

Chemelot gaat voor de dialoog met omwonenden

Eind januari is een concept communicatieplan CO2-opslagproject pilot Geleen per abuis in de openbaarheid gekomen. Dit project van DSM Agro is gepland op Chemelot en het concept bevatte onder meer een zgn. krachtenveldanalyse, een middel om te komen tot inzicht in de verwachte opstelling, belangen en standpunten van partijen.
>>> Lees meer.

Een schoorsteen uit kunststof? “Moet kunnen!”

Zo zonder een tweede gedachte lijkt het de normaalste zaak van de wereld voor deze mensen. Een schoorsteen vervangen. Toch schuilt er achter zo’n klus bij de Zwavelzuurfabriek van DSM weer een heel verhaal. Een mooi verhaal. Technische hoogstandjes, veel creativiteit – schoorstenen van plastic – en vooral een zeer intense, open samenwerking tussen een groot aantal deskundige partijen. Gemanaged door Sitech; een relatief nieuwe ‘engineer’ op de Chemelot Site. Meer een ‘directeur’ eigenlijk, die het klappen van de zweep kent, de zaak overziet en de uitvoering op de ‘vierkante millimeter’ beheerst.
>>> Lees meer.

SABIC zet in op innovatie

Op producten die eenvoudig te produceren zijn, en waar bedrijven eenvoudige bewerkingen op doen alvorens ze aan te bieden, wordt minder verdiend. Minder dan op producten die bijvoorbeeld op een eigen, unieke manier gemaakt zijn en die ook iets unieks bieden. De eerste soort noem je bulkproducten. De tweede ‘specialties’. En SABIC is aan een slag begonnen om – naast de bulkproducten die ze levert – meer specialties te produceren. Om een hogere toegevoegde waarde te bereiken ofwel tot de wereldtop te gaan behoren. SABIC gaat voor innovatie. Voor stabiele groei. Een mooi ‘spel’.
>>> Lees meer.

Isobionics’ Valenceen: open innovatie werkt!

Materials en Life Sciences. Het domein van Chemelot; een wereld waar innovatie de hoofdrol speelt. Onder andere voor de ontwikkeling van nieuwe producten die er echt toe doen. Die zinvol zijn voor de producent, de afnemer en voor de consument. Valenceen – een geur- en smaakstof – van Isobionics is zo’n product, dat de enorme groeikansen van deze regio illustreert. En hoewel het nog erg spannend is, lijkt het er toch echt op dat er een groot succes, met noeste arbeid, wordt afgedwongen. Er wordt al gesproken over miljoenenomzetten. Toine Janssen neemt vast een voorschotje en laat zijn gevoel, voor heel even, spreken. Over open innovatie.
>>> Lees meer.

Gezamenlijke oefening Bedrijfsnoodplan Chemelot Site

Calamiteitenbestrijding is een heet thema op de Chemelot site. Veiligheid is er iedere dag aan de orde. Iedere minuut. En het zit tussen ieders oren. Risico’s worden er bewust en zeer zorgvuldig beheerst. Maar begin december is er toch weer een tandje bijgeschakeld. In een gezamenlijke actie waarbij de effectiviteit van het ‘Bedrijfsnoodplan Chemelot Site’ uitgebreider dan ooit getoetst werd. In een grotere maatschappelijke context. Met een gezamenlijke oefening van Sitech Park Protection, verschillende betrokkenen van bedrijven op de site en overheidsdiensten zoals Brandweer, Politie en GGD. Een bijzondere oefening.
>>> Lees meer.

SAFE@SABIC&PARTNERS

Veiligheid, veiligheid en nog eens veiligheid. En nog eens... Het is de enige manier waarop de chemische industrie de belofte van ‘economische redder in nood’ waar kan maken. En dat realiseert zich iedere speler hier op Chemelot. Niet aflatend blijft men zoeken naar hogere doelen. Zo ook SABIC. En ook wat dit betreft, in een intensievere samenwerking met haar partners. Ook dat is open innovatie.
>>> Lees meer.

Zwaar transport: DSM Agro investeert in Chemelot

In goed overleg met de overheid, na een ferme discussie over de veiligheid van het al 50 jaar bestaande ammoniaktransport van Geleen naar IJmuiden, besloot DSM Agro de kunstmestfabriek in IJmuiden te sluiten. Begin vorig jaar. Een paar weken geleden vond de verhuizing van de salpeterzuurfabriek plaats. Erg indrukwekkend. Misschien heeft u het gezien? Een huzarenstukje. Onder andere een absorptiekolom van 63 meter – zeven standaard doorzonwoningen op elkaar – en zo’n 370.000 kilogram, werd in één stuk, via water- en wegtransport naar Chemelot verhuisd. Om daar de productie van salpeterzuur uit te breiden. Gert-Jan de Geus: “Natuurlijk is het niet prettig voor onze mensen in IJmuiden. Gelukkig hebben we een prima sociaal plan en doen we er alles aan om hen te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. En de positieve kant... op termijn had de fabriek in IJmuiden geen overlevingskans en in Geleen wordt geïnvesteerd. In een krachtig DSM Agro, in nieuwe banen. Ook tijdens de crisis.”
>>> Lees meer.

Organisatieverandering SABIC

Met al haar ambities stapte SABIC eind vorig jaar over op een wereldwijd bedrijfsmodel. De naam SABIC Europe houdt op te bestaan, SABIC zet echter al haar activiteiten voort. Huub Meessen werd Vice President Europe en Jan van den Berg is benoemd tot Directeur SABIC Limburg B.V. en Director SABIC Site Geleen.
>>> Lees meer.

Terug naar overzicht